FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najveći svjetski ledenjak kreće se opet prema Antarktiku

WELLINGTON, 4. travnja 2005. (Hina/AP) - Najveći svjetski ledenjakpočeo se kretati gotovo tri mjeseca nakon što je prekinuo svojedotadašnje polagano plutanje i mogao bi se sudariti s velikimantarktičkim ledenim jezikom, objavili su novozelandski znanstvenici.
WELLINGTON, 4. travnja 2005. (Hina/AP) - Najveći svjetski ledenjak počeo se kretati gotovo tri mjeseca nakon što je prekinuo svoje dotadašnje polagano plutanje i mogao bi se sudariti s velikim antarktičkim ledenim jezikom, objavili su novozelandski znanstvenici.

Poznat pod imenom B15A, divovski ledenjak, ostatak loma Ross Ice Shelfa iz 2000. godine, polako se kreće prema sjeveru gdje je blokirao pristup preko mora, kazao je šef novozelandskog odjela za Antarktiku Lou Sanson.

Prema njegovim riječima, ledenjak prelazi nešto više od milju i pol dnevno.

Ranije se očekivalo da će se B15A, koji ima 1.200 četvornih metara i sadrži dovoljno vode da nadopunjava rijeku Nil 80 godina, sudariti s ledenim jezikom, i moguće ga razbiti.

"Znamo jako malo o tome što tu stvar navodi. Svaki put kada netko počne predviđati njegovo kretanje, pogriješi", kazao je Sanson.

B15A je blokirao zračne i vodene struje koje lome led na području McMurdo Sound tijekom ljeta na Antarktiku. Američka McMurdo postaja i novozelandska postaja Scott smještene su na tom području, dok je talijanska Terra Nova u blizini.

Ledenjak i nakupine leda stajale su na putu brodovima koji su opskrbljivali hranom i gorivom te tri postaje.

Ledena blokada prijetila je i kolonijama pingvina blokirajući im put do područja gdje su nalazili hranu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙