FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tekuća voda, lava i led oblikovali površinu Marsa

LONDON, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tekuća voda, lava i ledoblikovali su površinu Marsa prije nekoliko milijuna godina, tvrdeznanstvenici u novim izvješćima, pojačavši tako nagađanja o mogućnostida je na tom planetu bilo života.
LONDON, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Tekuća voda, lava i led oblikovali su površinu Marsa prije nekoliko milijuna godina, tvrde znanstvenici u novim izvješćima, pojačavši tako nagađanja o mogućnosti da je na tom planetu bilo života.

U tri izvješća objavljena u znanstvenom časopisu "Nature" međunarodna ekipa znanstvenika je objavila fotografije misije Europske svemirske agencije Mars Express i nove podatke koji ukazuju na kretanje leda, klimatske promjene i vulkansku aktivnost na Marsu.

"Sada na Marsu vidimo geološke karakteristike koje mogu biti povezane sa životom", kazao je James Head sa sveučilišta Brown na Rhode Islandu i autor jednog od izvješća. "No jako smo daleko od toga da znamo je li života stvarno bilo", dodao je.

Novi dokazi koji se temelje na slikama površine planeta dobivene stereo kamerom visoke rezolucije pokazuje da je Mars dinamičan i da je imao vodenu prošlost. Tekuća voda je preduvjet za život.

Ernst Hauber iz njemačkog Aerospace centra u Berlinu i njegovi kolege kažu da su erupcije koje su se dogodile prije 350 milijuna godina stvorile depresije u vulkanu Hecates Tholus. Prije pet milijuna godina ledene naslage su oblikovale unutrašnjost depresija.

Ledenjaci na planetu su se kretali s polova prema srednjim regijama otprilike u razdoblju između 350.000 do četiri milijuna godina.

U zadnjem izvješću John Murray s Otvorenog sveučilišta iz Velike Britanije donosi dokaz postojanja smrznutog vodenog tijela veličine i dubine Sjevernog mora.

Dokazi stereo kamere visoke rezolucije pokazuju da je voda još uvijek tamo, u obliku leda ili duboko ispod površine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙