FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG oštro protiv vladina prijedloga izmjena izbornog zakona

ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Udruga GONG u petak je oštroprosvjedovala protiv Vladina prijedloga izmjena i dopuna izbornogzakona za lokalne izbore, ocjenjujući ga nestručnim i nejasnim.
ZAGREB, 4. ožujka 2005. (Hina) - Udruga GONG u petak je oštro prosvjedovala protiv Vladina prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakona za lokalne izbore, ocjenjujući ga nestručnim i nejasnim.

GONG smatra da predložene izmjene i dopune ne rješavaju ključne nedostatke postojećeg zakona, a rješenje po kojem prvi kandidat na izbornoj listi ne bi ujedno morao biti i njezin nositelj GONG smatra uvođenjem izbornog inženjeringa i zbunjivanjem birača.

GONG u današnjem priopćenju upozorava da je nejasno tko i u kojem roku usklađuje popis stanovništva s promjenama registriranim u biračkim popisima, te da nisu regulirane koalicije stranaka i nezavisnih lista kao ni financiranje izbornih kampanja.

GONG upozorava da predložene izmjene, kao ni važeći Zakon, ne propisuju postupak

kandidature udruga i vijeća nacionalnih manjina, te da se Ustavni sud još nije očitovao na prošlotjedni GONG-ov zahtjev da ocijeni ustavnost odredaba po kojima pripadnici nacionalnih manjina biraju, hoće li glasovati za opće ili manjinske liste.

Skandaloznim GONG smatra predloženo rješenje po kojem više nije dovoljno da birači i kandidati imaju prijavljeno prebivalište, već moraju imati i "stvarno" prebivanje na području jedinice lokalne samouprave u kojoj se kandidiraju, odnosno glasuju.

"Kako će se dokazati stvarno prebivanje i tko će to činiti", pita GONG u priopćenju, te ocjenjuje da "umjesto da Hrvatska međudržavnim sporazumima riješi stvaran problem dvostrukog prebivališta s BiH i SiCG, uvodi se diskriminatorno i ishitreno rješenje koje će dovesti do novih problema".

Vladu GONG proziva da hitnošću postupka donošenja izmjena i dopuna tog izbornog zakona želi skratiti vrijeme i onemogućiti javnu i parlamentarnu raspravu.

"Najoštrije prosvjedujemo protiv navedenih izmjena i pozivamo sve zastupnike, političke stranke, udruge, medije i cjelokupnu javnost da reagira na taj opasan prijedlog i ne dopusti njegovo izglasavanje", stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙