FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rezultati projekta "Industrijske norme EU"

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Unapređenje zakonodavnog okvira,uspostava institucionalnog okvira, ojačana međunarodna suradnja iprogram obuke u koji je bilo uključeno oko 500 hrvatskih stručnjaka,rezultati su projekta "Industrijske norme EU" financiranog u sklopuprograma CARDS 2001.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Unapređenje zakonodavnog okvira, uspostava institucionalnog okvira, ojačana međunarodna suradnja i program obuke u koji je bilo uključeno oko 500 hrvatskih stručnjaka, rezultati su projekta "Industrijske norme EU" financiranog u sklopu programa CARDS 2001.

Projekt u vrijednosti 763 tisuće eura pokrenuli su Delegacija Europske komisije u hrvatskoj i Državni zavod za mjeriteljstvo u travnju 2003., a trajao je dvije godine. Projekt se provodio uz pomoć francuskog i nizozemskog instituta za normizaciju (Association Francaise de Normalisation - AFNOR i Nederlands Normalisatie-institut - NEN).

Pitanje normi jedno je od glavnih za pregovore s EU o poglavlju Sloboda kretanja roba, istaknula je na obilježavanju završetka projekta pomoćnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija i tajnica pregovaračkog tima Tamara Obradović.

Unutarnje tržište EU, naglasila je, primarno se temelji na povjerenju, kako proizvođača da mogu proizvoditi na temelju jasno utvrđenog okvira, tako i potrošača da proizvodi koji kupuju zadovoljavaju zdravstvene i sigurnosne kriterije.

Hrvatska u svoje zakonodavstvo treba preuzeti direktive EU s ovog područja, kako stare, tako i 23 direktive novog pristupa.

Od te 23 direktive novog pristupa projektom "Industrijske norme EU" obuhvaćeno je njih devet, od čega su tri preuzete i objavljene (elektromagnetska kompatibilnost, neautomatske vage, o radijskoj opremi i telekominikacijskoj terminalnoj opremi).

Još šest direktiva treba preuzeti i objaviti, a ostaje još 14-15 novih koje tek treba preuzeti. Puno je posla kojeg treba obaviti, istaknuo je predstavnik AFNOR-a Norbert Bechtold.

Na završetku projekta svi su sudionici istaknuli značaj da se, kao i u samom projektu, u opsežan i važan posao preuzimanja i primjene europskih normi uključe svi, od državnih tijela i institucija, preko gospodarstvenika do potrošača.

Rezultati dvogodišnjeg projekta su i donošenje pet novih zakona iz područja tehničkog zakodavstva (o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenu sukladnosti; o normizaciji; o akreditaciji; o općoj sigurnosti proizvoda; te o mjeriteljstvu); ojačana infrastruktura i uspostava Državnog zavoda za mjeriteljstvo kao tijela državne uprave, te Hrvatskog zavoda za norme, Hrvatske akreditacijske agencije i Hrvatskog mjeriteljskog instituta kao javnih institucija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙