FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Eko udruge traže da se zaustavi iskapanje šljunka iz Drave

ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Mreža nevladinih eko-udruga -Dravska liga, Zelena akcija, Dravska federacija, DOPPS-BirdlifeSlovenija, Euronatur i WWF - traži od ministra poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića da zaustaviprovođenje plana iskapanja šljunka i pijeska iz korita rijeke Drave izauzme se za očuvanje hrvatske prirodne baštine.
ZAGREB, 1. travnja 2005. (Hina) - Mreža nevladinih eko-udruga - Dravska liga, Zelena akcija, Dravska federacija, DOPPS-Birdlife Slovenija, Euronatur i WWF - traži od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petra Čobankovića da zaustavi provođenje plana iskapanja šljunka i pijeska iz korita rijeke Drave i zauzme se za očuvanje hrvatske prirodne baštine.

Udruge su to zatražile ponukane namjerama tog ministarstva da putem javnog natječaja objavljenog sredinom ožujka dodijeli koncesije za 20 iskapališta duž rijeke Drave u ukupnoj količini većoj od dva milijuna kubnih metara (ili 202.000 kamiona) šljunka i pijeska tijekom slijedeće tri do četiri godine.

U otvorenom pismu ministru eko-udruge upozoravaju da će to biti najveće iskapanje sedimenata iz korita rijeke Drave u tako kratkom vremenu što bi moglo dovesti do, kako ističu, opsežne devastacije okoliša uzduž rijeke uz granicu s Madžarskom i utjecati na Park prirode Kopački rit i područja predviđena za zaštitu u okviru mreže Natura 2000.

Također smatraju da je najnovijim natječajem za dodjelu koncesije za vađenje pijeska i šljunka prekršeno obećanje državnog tajnika vodnog gospodarstva Bože Galića da se vađenje šljunka neće nastaviti nakon što su lani u svibnju prekinuti radovi na vađenju šljunka iz Drave između Varaždina i slovenske državne granice.

Udruge se pitaju zašto ministarstvo dugoročno uništava prirodne resurse u regiji samo zbog kratkoročnog profita dobivenog iskapanjem i prodajom šljunka i pijeska po cijeni od 1,5 do 2 kune po kubičnom metru.

Napominju da je Drava već pogođena snažnom erozijom korita od gotovo dva metra i velikim gubitkom sedimenata te podsjećaju da Zakon o vodama ne dozvoljava iskapanje izvora koji nisu obnovljivi.

Smatraju da bi novi plan doveo do nepovratnog pogoršanja sadašnjeg ekološkog statusa Drave odnosno do nedostatka pitke vode, sušenja šuma i šteta u poljoprivrednoj proizvodni u cijeloj dravskoj regiji.

"Vaše ministarstvo time postaje odgovorno za povećanje štete što je okolišu i gospodarstvu nanosi snižavanje razine podzemnih voda", navode eko-udruge u pismu ministru Čobankoviću.

Također ističu da bi Ministarstvo što hitnije trebalo odrediti odgovarajuću strategiju za razvoj rijeka.

Suočene s novim planom iskapanja sedimenata iz Drave, eko-udruge navode da su o svemu obavijestili nacionalne i međunarodne institucije poput Dunavske konvencije i Europske komisije kako bi se, ističu, proveo odgovarajući monitoring hrvatskih napora u prilagođavanju europskim standardima očuvanja prirode.

Najavili su da će danas (petak, 1. travnja) pred Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva organizirati i protesnu akciju te kraći performance.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙