FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon "mirnog" glasovanja zatvorena birališta u Zimbabveu

HARARE, 31. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Birališta u Zimbabveu zatvorenasu u četvrtak navečer po završetku parlamentarnih izbora koji suprotekli "u mirnom ozračju", priopćilo je u četvrtak središnje izbornopovjerenstvo Zimbabvea (ZEC).
HARARE, 31. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Birališta u Zimbabveu zatvorena su u četvrtak navečer po završetku parlamentarnih izbora koji su protekli "u mirnom ozračju", priopćilo je u četvrtak središnje izborno povjerenstvo Zimbabvea (ZEC).

"Izbori su protekli bez izgreda, uredno i u veoma mirnom ozračju", kazao je George Chiweshe, predsjednik ZEC-a na konferenciji za tisak.

Prethodne izbore u 2000. (parlamentarni) i u 2002. (predsjednički) obilježili su politički sukobi koji su uglavnom bili upereni protiv pripadnika oporbe i u kojima je bilo stotinjak mrtvih.

Na izbore je bilo pozvano 5,8 milijuna birača koji su mogli glasovati na oko osam tisuća biračkih mjesta diljem zemlje.

Chiweshe je dodao da će prvi rezultati "početi stizati tijekom noći" (s četvrtka na petak).

Vođa oporbe Morgan Tsvangirai rekao je da izbori "nisu bili slobodni i pošteni", ali je izrazio nadu u pobjedu.

I predsjednik zemlje Robert Mugabe koji je na vlasti već 25 godina, rekao je da je siguran u pobjedu, ocijenivši zabrinutost oporbe zbog prijevare "besmislenom".

Stranka na vlasti ulazi u izbore s priličnom prednošću jer uz 120 mjesta koja su u izbornoj igri državni poglavar izravno imenuje 30 zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙