FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za tjedan od 28. ožujka do 3. travnja

ZAGREB, 27. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za tjedan od 28. ožujka do 3. travnja.
ZAGREB, 27. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za tjedan od 28. ožujka do 3. travnja.

PONEDJELJAK, 28. ožujka

------------------------------

BEOGRAD - Srpska je vlada odredila ponedjeljak 28. ožujka kao krajnji rok za predaju optuženih za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) generala Nebojše Pavkovića i Sretena Lukića.

PEKING - Potpredsjednik najveće tajvanske oporbene stranke Nacionalističke stranke Chiang Pin-kung boravi u posjetu Kini. Za razliku od Demokratske progresivne stranke tajvanskog predsjednika Chen Shui-biana Nacionalistička stranke se zalaže za bolje odnose s Kinom.

WASHINGTON - State Department će objaviti izvješće o naporima Sjedinjenih Država u potpori ljudskim pravima i demokraciji u svijetu za razdoblje 2004-2005.

UTORAK, 29. ožujka

------------------------------

ZAGREB - Predsjednika makedonske vlade Vladu Bučkovskog, koji boravi u posjetu Hrvatskoj, primit će predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader, zatim hrvatski predsjednik Stjepan Mesić (Ured predsjednika, Pantovčak 241, 12,45 sati). Bučkovskog će primiti i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, 11, 45 sati).

BUKUREŠT - Izaslanstvo hrvatskog inistarstva obrane na čelu s državnim tajnikom Matom Rabotegom putuje u utorak u Bukurešt na konferenciju ministara obrane Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Dvodnevna konferencija, koja se održava 30. i 31. ožujka, posvećena je vojnoj konverziji o čemu će se održati niz stručnih rasprava kao što su "Prezentacija osnovnih komponenti vojne konverzije u JI Europi" i "Regionalna suradnja u vojnoj konverziji u JI Europi".

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush govori o slobodi i demokraciji u svijetu.

IRAK - Šijitski muslimani slave festival Arbain koji označava 40. dan nakon mučeništva Mohamedovog unuka Imama al Husayna. Strahuje se da bi festival mogao postati središte daljnjeg sektaškog nasilja.

TRIPOLI - Libijski vrhovni sud odlučit će o prizivu pet bugarskih bolničarki i palestinskog liječnika koji su osuđeni na smrtnu kaznu jer su zarazili AIDS-om 400 libijske djece.

SRIJEDA, 30. ožujka

--------------------------------

ZAGREB - Zasjedanje Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

LUXEMBOURG - Bivši zamjenik američkog ministra obrane Paul Wolfowitz sastat će se s ministrima EU-a prije glasovanja o njegovom imenovanju za šefa Svjetske banke.

JERUZALEM - Izraelski parlament raspravlja o proračunu za ovu godinu. Ako glasovanje o proračunu propadne 31. ožujka, premijer će biti prisiljen sazvati nove izbore, što bi moglo zaustaviti planiranu evakuaciju 21 židovskog naselja iz Gaze i četiri sa Zapadne obale.

KIJEV - Sastanak predstavnika Ukrajine i EU "trojke"

ČETVRTAK, 31. ožujka

-----------------------------------

WASHINGTON - Glasovanje u Svjetskoj banci o nominaciji Paula Wolfowitza za šefa te organizacije.

DEN HAAG - Prvo pojavljivanje pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Den Haagu bivšeg general bosanskih Srba Radivoja Miletića.

ZIMBABVE - Parlamentarni izbori.

PETAK, 1. travnja

------------------------------

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sastaje se s mađarskim ministrom vanjskih poslova Ferencom Somogyiem.

SUBOTA, 2. travnja

------------------------------

HARARE - Objava rezultata parlamentarnih izbora u Zimbabveu.

BAKU - Predsjedavajući Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Dimitrij Rupel boravi u posjetu Uzbekistanu.

NEDJELJA, 3. travnja

---------------------------------

VARŠAVA - Predsjednici zemalja članica Višegradske skupine - Poljske, Mađarske, Slovačke i Češke - drže redoviti godišnji sastanak.

ITALIJA - Regionalni izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙