FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vanjskopolitički odbor EP pozitivno o Rumunjskoj i Bugarskoj

BRUXELLES, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Odbor za vanjsku politikuEuropskog parlamenta u srijedu je pozitivno glasovao o pristupuRumunjske i Bugarske Europskoj uniji, a sam Parlament o tome ćeglasovati za dva tjedna tijekom plenarne sjednice.
BRUXELLES, 30. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta u srijedu je pozitivno glasovao o pristupu Rumunjske i Bugarske Europskoj uniji, a sam Parlament o tome će glasovati za dva tjedna tijekom plenarne sjednice.

Vanjskopolitički odbor podupro je ulazak Rumunjske s 59 glasova za i dva protiv, uz devet suzdržanih, nakon čega je gotovo sigurno da će i Parlament odobriti ulazak te zemlje na sjednici 13. travnja. Pristup bolje pripremljene Bugarske izglasan je sa 71 glasom za, jednim protiv, uz jedan suzdržan.

Glasovanje Europskog parlamenta 13. travnja posljednja je zapreka prije no što dvije balkanske države potpišu povelju o pristupanju što je predviđeno za 25. travnja.

"Ovo je veliki korak prema pristupu Bugarske i Rumunjske", rekao je Pierre Moscovici, parlamentarni izvjestitelj za obje zemlje.

U izvješću Odbora kaže se da se dvije zemlje ne smiju opustiti nakon potpisivanja povelje već moraju i dalje raditi na reformama kako bi se priključile EU-u 1. siječnja 2007.

Odbor je usvojio i rezoluciju po kojoj Parlament treba, nakon eventualnog pozitivnog glasovanja 13. travnja, "u potpunosti ostati uključen" u svaku odluke glede Bugarske i Rumunjske do njihova ulaska u EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙