FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Bugarska i Rumunjska napreduju prema članstvu u EU-u

BRUXELLES, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Bugarske i rumunjskepripreme za priključenje Europskoj uniji 2007. godine odvijaju seprema planovima, izjavio je u utorak europski povjerenik za proširenjeOllie Rehn i pozvao Europski parlament da sljedećeg mjeseca glasuje zanjihovo priključenje.
BRUXELLES, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Bugarske i rumunjske pripreme za priključenje Europskoj uniji 2007. godine odvijaju se prema planovima, izjavio je u utorak europski povjerenik za proširenje Ollie Rehn i pozvao Europski parlament da sljedećeg mjeseca glasuje za njihovo priključenje.

Sofija i Bukurešt službeno su zaključili pregovore s EU-om u prosincu i 25. travnja trebaju potpisati povelju o pristupanju kako bi 1. siječnja mogli ući u EU. Glasovanje skupštine Europske unije 13. travnja posljednja je zapreka prije no što dvije balkanske države potpišu povelju.

Očekuje se da će većina zastupnika poduprijeti priključenje Bugarske i Rumunjske, premda neki napominju da je Rumunjska lošije pripremljena od Bugarske. Mnogi zastupnici isti tako traže da se parlamentu da veća uloga u praćenju priprema Sofije i Bukurešta.

"Mi imamo razloge za oprezan optimizam glede rumunjskih priprema za priključenje", rekao je Ollie Rehn parlamentarnom odboru za vanjske poslove.

"Potičem vas da 13. travnja glasujete "za". Naravno, potpisivanje ne znači da se Rumunjska može opustiti glede njenih priprema za pristup", rekao je Rehn.

Po sporazumu pristup Bugarske i Rumunjske može se odgoditi do 2008. godine ako ne uspiju provesti dogovorene reforme koje se odnose na suzbijanje korupcije, jačanje njihovih pravosudnih sustava i uvođenje pravila za državne subvencije i pomoć u skladu s onima EU-a.

Mnogi europski parlamentarci nezadovoljni su činjenicom da kada jednom odobre potpisivanje povelje o pristupu više neće imati pravo glasa o tome trebaju li Bugarska i Rumunjska pristupiti 2007. ili 2008. i tako prepustiti sve važne odluke Europskoj komisiji. Rehn je pokušao ublažiti te strahove izjavivši da će Komisija uzeti u obzir gledišta parlamenta pri objavi ključnog izvješća o Bugarskoj i Rumunjskoj, koje vjerojatno biti izneseno 9. studenoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙