FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU upozorava Bugarsku i Rumunjsku na moguću odgodu pristupa

SOFIJA, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europski povjerenik zaproširenje Olli Rehn upozorio je u petak Bugarsku i Rumunjsku da bi senjihov pristup Europskoj uniji mogao odgoditi ne budu li poštovaleobveze.
SOFIJA, 18. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn upozorio je u petak Bugarsku i Rumunjsku da bi se njihov pristup Europskoj uniji mogao odgoditi ne budu li poštovale obveze.

"Ne budu li Bugarska i Rumunjska poštovale obveze", EU "može na godinu dana odgoditi pristup jedne ili obiju zemalja", kazao je u bugarskom parlamentu.

"To će se dogoditi samo ako te zemlje ne budu spremne na većem broju područja", dodao je. U tom slučaju, "Europska komisija neće dvojiti da ih pošalje na popravni ispit kako bi zaštitila interese zemalja članica", naglasio je.

Primjena tog zaštitnog mehanizma uvedenog posebno za Bugarsku i za Rumunjsku traži jednodušnu odluku članica EU-a. Dvije se zemlje napose optužuje za nedjelotvornost njihova pravosudnog sustava i za korupciju koja tamo vlada.

Sofija i Bukurešt službeno su zaključili pregovore s EU-om u prosincu i 25. travnja trebaju potpisati pristupni ugovor kako bi 1. siječnja mogli ući u EU.

"Reforma pravosudnog sustava nužna je kako bi Bugarska imala zakonite mogućnosti za provedbu zakona i kako bi na zadovoljavajući način nastavila borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije", dodao je Rehn.

"Ne bih se htio naći u prilici da moram preporučiti uvođenje zaštitne odredbe", ali to ovisi o Bugarskoj i o Rumunjskoj, ustvrdio je Rehn.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙