FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: oporba protiv izmjena Zakona o sudskom registru

ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Saborska oporba kritizirala je danas izmjeneZakona o sudskom registru, upozorivši da bi predloženo ukidanje obvezeda se kod upisa poduzeća u sudski registar pribavi potvrda o urednomplaćanju poreza moglo u Hrvatskoj ponovno potaknuti kriminal kakav se,kažu, događao u vrijeme pretvorbe i privatizacije.
ZAGREB,30. ožujka(Hina) - Saborska oporba kritizirala je danas izmjene Zakona o sudskom registru, upozorivši da bi predloženo ukidanje obveze da se kod upisa poduzeća u sudski registar pribavi potvrda o urednom plaćanju poreza moglo u Hrvatskoj ponovno potaknuti kriminal kakav se, kažu, događao u vrijeme pretvorbe i privatizacije.

Oporbeni klubovi tvrde da bi ukidanje spomenute obveze ukinulo svaki sustav kontrole podmiruju li vlasnici poduzeća financijske obveze prema državi i vjerovnicima, zbog čega traže da se predložene izmjene, čije donošenje Vlada predlaže po hitnom postupku, proglase prvim čitanjem.

"Vlada ovime ponovno otvara Aladinovu svjetiljku koja je uspješno zatvorena prijašnjih godina", rekao je Željko Pecek (HSS).

Upozorio je da bi ukidanje obveze pribavljanja potvrde o plaćanju poreza moglo opet stvoriti tajkune koji bi funkcionirali po principu kada jedno poduzeće ostane dužno, osniva se drugo.

"Time bi se projekt One Stop Shop uskoro pretvorio u One Stop Drp jer će ga prepoznati oni koji žele varati državu i poslovne partnere", kazao je Pecek.

Pero Kovačević (HSP) predloženu je izmjenu ocijenio opasnom, ocijenivši da bi uvela nered u područje osnivanja i funkcioniranja poduzeća, te potaknulo financijsku nedisciplinu.

"Moramo onemogućiti onima koji su već pokrali državu, koji nisu državi plaćali obveze, da registriraju i stvaraju nova trgovačka društva, jer ćemo i dalje imati slučajeve poput Finagre i Sisačke željezare", rekao je.

I Ingrid Antičević Marinović (SDP) drži da bi, usvoje li se predložene izmjene, stvorila situacija koja će otežati upis kvalitetnim poduzećima koja posluju zakonito, a olakšati onima koja su dužna.

Predložene izmjene podržao je samo Klub HDZ-a, tvrdeći da donose bitna poboljšanja za jednostavniji i brži upis poduzeća, da upravo zbog odustajanja od pribavljanja nekih potvrda pojeftinjuju cijeli postupak upisa.

Izmjenama se, naime, predviđa rok od 15 dana u kojemu nadležni trgovački sud, uz dostavljenu urednu dokumentaciju, mora donijeti rješenje o upisu poduzeća u sudski registar.

U registar bi se upisivale i zadruge te njihovi savezi, a upis bi se morao objaviti samo u Narodnim novinama, a ne, kao do sada, u još jednim dnevnim novinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙