FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Odluka o bugarskim medicinskim sestrama u svibnju

TRIPOLI, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Libijski Vrhovni sud će usvibnju odlučiti o žalbi pet bugarskih medicinskih sestara ipalestinskog liječnika kojima prijeti smrtna kazna zbog inficiranjanekoliko stotina djece virusom HIV-a, priopćili su u utorakdužnosnici.
TRIPOLI, 29. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Libijski Vrhovni sud će u svibnju odlučiti o žalbi pet bugarskih medicinskih sestara i palestinskog liječnika kojima prijeti smrtna kazna zbog inficiranja nekoliko stotina djece virusom HIV-a, priopćili su u utorak dužnosnici.

Sestre i liječnika se tereti za namjerno inficiranje više od 400 djece u bolnici u Benghaziju, no oni tvrde da su nevini te da su priznanja o krivnji, a to su jedini dokazi, iznuđena tijekom mučenja.

"Nakon današnjeg saslušanja, Vrhovni sud je odgodio donošenje konačne odluke za 31. svibnja, kada će se smrtna presuda ili potvrditi ili će se zakazati novo suđenje", kazao je sudski dužnosnik u Tripoliju.

Dosad je od 426 inficirane djece njih 40 umrlo od AIDS-a, pa je cijeli slučaj u Libiji izazvao veliko ogorčenje.

Prošle su godine stručnjaci za AIDS svjedočili na nižoj sudskoj instanci i prema njihovim riječima epidemija je buknula prije dolaska sestara u bolnicu, najvjerojatnije zbog loše higijene, prljavih igala i kontaminiranih krvnih pripravaka.

Tripoli je dao do znanja da će osloboditi sestre ako bugarska vlada plati odštetu obiteljima žrtava, izgradi modernu bolnicu i osigura liječenje djece u Europi.

Sofija odbija takvu nagodbu, tvrdeći da su sestre nevine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙