FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na kolokviju IRB-a o pretpristupnim programima EU

ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Na kolokviju Instituta Ruđer Boškovićvečeras je o pretpristupnim programima Europske unije (EU) govorioDavor Čilić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskihintegracija.
ZAGREB, 23. ožujka 2005. (Hina) - Na kolokviju Instituta Ruđer Bošković večeras je o pretpristupnim programima Europske unije (EU) govorio Davor Čilić, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija.

Europska unija osnovala je kao pomoć za pripremu zemalja srednje i istočne Europe za članstvo u EU tri tzv. pretpristupna programa - PHARE, ISPA i SAPARD.

Program PHARE koncentrira se na izgradnju institucija, sudjelovanje u programima zajednice, na ekonomsku i socijalnu koheziju te industrijsko restrukturiranje. Program SAPARD usmjeren je na modernizaciju poljoprivrede i ruralni razvoj, a ISPA podržava infrastrukturne projekte u području prometa i zaštite okoliša.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija zaduženo je za programiranje korištenja pomoći iz pretpristupnih programa EU, ali ne i za nadzor njihova korištenje, što je pak u nadležnosti Ministarstva financija, rekao je Čilić. Objasnio je da je to odvajanje programiranja od nadzora i karakteristično za te programe.

Kad je pak riječ o preporukama za Hrvatsku u vezi korištenja tih programa, Čilić je spomenuo potrebu pravnoga uređenja sustava korištenja programa, dovoljan broj stručnih djelatnika i njihovo kontinuirano obrazovanje.

Osim toga, istaknuo je da treba osigurati horizontalnu koordinaciju među državnim tijelima, pravovremeno osiguravanje sufinanciranja investicijskih projekata te pravovremeno ispunjavanje preduvjeta za početak projekata.

Baš se to pravovremeno ispunjavanje preduvjeta za početak projekata do sada i pokazalo kao problem, rekao je Čilić dodavši da se sredstva iz pretpristupnih programa moraju iskoristiti u dogovorenim rokovima.

Voditeljicu kolokvija IRB-a Gretu Pifat-Mrzljak zanimalo je može li IRB aplicirati za dobivanje financijske pomoći u sklopu tih programe, za potrebe međunarodne evaluacije toga vodećeg hrvatskog instituta u području prirodnih znanosti.

Po Čilićevim riječima, prava adresa na koju treba uputiti taj upit jest Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa .

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙