FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Siromašne zemlje zahtijevaju reformu sustava subvencija u poljoprivredi

MOMBASA, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Siromašne zemlje zatražile suna dvodnevnom sastanku Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Kenijida bogate zemlje poduzme konkretne mjere i smanje subvencije zapoljoprivredne proizvode.
MOMBASA, 4. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Siromašne zemlje zatražile su na dvodnevnom sastanku Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Keniji da bogate zemlje poduzme konkretne mjere i smanje subvencije za poljoprivredne proizvode.

Njihova inicijativa potaknuta je presudom čelnog arbitražnog tijela WTO-a koje je poduprlo prošlogodišnju presudu da američke subvencije uzgajivačima pamuka predstavljaju kršenje trgovinskih propisa, te da smanjuju cijene na svjetskim tržištima i nanose štetu proizvođačima u Brazilu.

Zahtjevi za smanjenjem subvencija za uzgoj pamuka odjek su šireg nezadovoljstva siromašnih zemalja, koje tvrde da im trgovinske prepreke u industrijaliziranim zemljama oduzimaju jedinu priliku da se oslobode siromaštva izvozom proizvoda u bogate zemlje potrošače.

"Puno ćemo odlučnije tražiti od njih da poštuju rokove za dokidanje subvencija i kažu nam za koliko će ih smanjiti", kazao je ruandanski ministar trgovine Manasse Nhuti.

U Mombasi se u petak okupilo dvadesetak ministara članica WTO-a, uključujući visoke predstavnike SAD-a i EU-a, kako bi raspravljali o složenim propisima o trgovini poljoprivrednim proizvodima.

Dužnosnici WTO-a ne očekuju velike pomake u Mombasi ali se nadaju da će razgovori, koji će između ostalog biti posvećeni i trgovini uslugama i carinama za industrijske proizvode - dati poticaj pregovorima u Ženevi uoči roka u srpnju za utvrđivanje nacrta sporazuma o novim trgovinskim propisima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙