FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južna Koreja umanjuje važnost odluke WTO-a o subvencijama za brodogradnju

SEUL, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Južna Koreja je u utorak umanjilavažnost odluke Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da Seul mora uroku od tri mjeseca ukinuti subvencije brodogradilištima, tvrdeći dasu one istekle krajem prošle godine.
SEUL, 8. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Južna Koreja je u utorak umanjila važnost odluke Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da Seul mora u roku od tri mjeseca ukinuti subvencije brodogradilištima, tvrdeći da su one istekle krajem prošle godine.

Južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da ta odluka WTO-a "ne utječe" na južnokorejske brodograditelje budući da subvencije više ne postoje.

WTO je u ponedjeljak dao Seulu rok od 90 dana da utječe na Korejsku banku za izvoz i uvoz (EXIM) kako bi odustala od raznih oblika subvencioniranja južnokorejskih brodogradilišta.

Usvojivši prigovor EU-a, odbor WTO-a za rješavanje sporova objavio je da EXIM-ov aranžman iz 1997. zapravo funkcionira kao "zabranjene subvencije".

"Odluka WTO-a nema nikakvog utjecaja jer subvencije od kraja prošle godine više ne postoje", objavilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u službenom priopćenju.

EU je tvrdio da su zajmovi brodogradnji zapravo nezakonite subvencije i uložio je 2002. prigovor WTO-u nakon što su europski brodograditelji ustvrdili da subvencije pomažu južnokorejskim tvrtkama da prodaju svoje brodove po nižim cijenama. Južna je Koreja pak tvrdila da su njezini brodograditelji jednostavno konkurentniji od ostalih.

Južna Koreja je u 2003. imala 43,5 posto udjela u globalnom brodograditeljskom tržištu dok je udio EU-a iznosio 8,7 posto. Japan je na drugom mjestu s 28,6 posto a Kina na trećem s 12,6 posto udjela u svjetskom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙