FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: završni program 42. Goranovog proljeća

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Nastupom poznatoga hrvatskogpjesnika i kantautora Arsena Dedića, ovjenčanoga i "Goranovimvijencem", te stihovima laureata 42. Goranovog proljeća Ivana RogićaNehajeva i Ivane Bodrožić večeras je u zagrebačkome kazalištu &TDzavršen ovogodišnji program te najveće hrvatske pjesničkemanifestacije.
ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Nastupom poznatoga hrvatskog pjesnika i kantautora Arsena Dedića, ovjenčanoga i "Goranovim vijencem", te stihovima laureata 42. Goranovog proljeća Ivana Rogića Nehajeva i Ivane Bodrožić večeras je u zagrebačkome kazalištu &TD završen ovogodišnji program te najveće hrvatske pjesničke manifestacije.

U završnome programu 42. Goranovog proljeća svoje su stihove kazivali i gosti-pjesnici iz Srbije i Crne Gore te Mađarske.

Posebni gosti ovogodišnjega Goranovog proljeća bili su crnogorski pjesnici Jovanka Uljarević, Aleksandar Bećanović, Balša Brković, Pavle Goranović i Milorad Popović. Svoje su stihove kazivali i srpska pjesnikinja Ana Ristović te mađarski pjesnik Orczik Roland.

Voditelj programa pjesnik Ivica Prtenjača istaknuo je da je sudjelovanje crnogorskih pjesnika kao posebnih gostiju na ovogodišnjem Goranovom proljeću rezultat višegodišnje suradnje koja bi u kasno ljeto ove godine trebala rezultirati i gostovanjem hrvatskih pjesnika u Crnoj Gori.

Kraju prvoga dijela programa "pripao" je predstavljanju ovogodišnjih laureata čemu je prethodilo i kratko obrazloženje zašto su dobili nagradu.

Tako je član Odbora Goranovog proljeća Miroslav Mićanović istaknuo da je pjesniku, piscu i sociologu Ivanu Rogiću Nehajevu "Goranov vijenac" pripao zbog njegove "magije jezika i poezije pune različitih vještina". Osim laureata, njegove je stihove kazivala i dramska umjetnica Ana Kvrgić

Nagradom "Goran" za mlade pjesnike Vukovarka Ivana Bodrožić, apsolventica studija kroatistike i filozofije u Zagrebu, ovjenčana je za rukopis "Prvi korak u tamu". Kako je rekao član Odbora Goranovog proljeća Tvrtko Vuković, Ivanin rukopis odabran je kao najbolji između 72 pristigla jer se radi o zaokruženomu rukopisu, visoke jezične i kulturološko-književne pismenosti. U rukopisu dominira tematika rata i ratnoga iskustva, ali, istaknuo je Vuković, nije opterećen bilo kakvom ideologizacijom.

U drugome dijelu programa nastupila je profesionalna francuska lutkarska kazališna družina "Theatre de la Camelote" s predstavom "Male forme". Riječ je o interpretaciji četiriju pjesama suvremenih hrvatskih pjesnika - Tomice Bajsića, Dalibora Cvitana, Branka Čegeca i Ivice Prtenjače.

Organizatori Goranova proljeća su Udruga Goranovo proljeće, KUD Ivan Goran Kovačić i Općina Lukovdol.

(Hina) xipet ydd

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙