FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvi Pogorelićev koncert u riječkom HNK 18. ožujka

RIJEKA,11. ožujka 2005.(Hina) - Maestro Ivo Pogorelić nastupit će 18.ožujka prvi put u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, na koncertu na kojemuće izvesti djela Chopina, Skrjabina i Rahmanjinova, najavljeno jedanas na konferenciji za novinare u riječkom kazalištu.
RIJEKA,11. ožujka 2005.(Hina) - Maestro Ivo Pogorelić nastupit će 18. ožujka prvi put u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, na koncertu na kojemu će izvesti djela Chopina, Skrjabina i Rahmanjinova, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u riječkom kazalištu.

Na programu su Nocturno u es-duru i Nocturno u es-molu F. Chopina, Sonata br. 3 i Sonata br. 4 A. Skrjabina te Sonata br. 2 S. Rahmanjinova.

Koncert su najavili maestro Pogorelić, intendantica riječkog HNK Mani Gotovac i voditeljica riječkog Odsjeka Muzičke akademije u Zagrebu Jasna Mihalinčić.

Pogorelić je rekao da će najavljeni koncert biti njegov prvi nastup u riječkom kazalištu iako je u Rijeci već nastupao. Istaknuo je da će taj koncert biti održan u sklopu europske turneje koja će trajati do rujna ove godine, a među gradovima u kojima će nastupati još su Zadar i Osijek te Sarajevo. Nakon europske turneje Pogorelić odlazi na višemjesečnu turneju na Daleki istok.

Govoreći o motivima za održavanje koncerta u Rijeci, Pogorelić je rekao da "nastoji, koliko je moguće, zadržati kontakt s publikom u Hrvatskoj" te kako je "primijetio da su 'mali' koncerti jako zahtjevni". Napomenuo je da se psihofizička priprema, potrebna za predstojeći koncert, znatno razlikuje od one potrebne za koncerte u dvoranama s više od tisuću gledatelja. "U toj različitosti upravo je draž mog posla", rekao je.

Koncert organiziraju Muzička akademija u Zagrebu - Područni odsjek Rijeka i HNK Ivana pl. Zajca, a pokrovitelj je riječka gradska uprava.

Na konferenciji je pročitano pismo koje je u povodu koncerta uputio dekan Akademije Frano Parać. Naveo je da je suradnja maestra Pogorelića i Akademije počela 2003. koncertom u dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, koji je maestro darovao za izgradnju nove zgrade Akademije. "Studenti i profesori zahvaljuju maestru Pogoreliću koji se odazvao pozivu, a njegove pripreme i višednevna prisutnost na riječkom odsjeku iznimno su poticajni i dragocjeni", stoji u pismu.

Pogorelić je rekao da je rado podupro izgradnju nove zgrade Akademije te da je osiromašenje glazbenog obrazovanja štetno za Hrvatsku. Smatra kako je važno da su svi studenti Visoke glazbene škole "Ino Mirković" u Lovranu, koja nije dobila dopisnicu za rad, zbrinuti te da redovno studiraju u Rijeci i u Zagrebu.

Pogorelić je napomenuo da je u humanitarne svrhe nastupao i u Hrvatskoj i u svijetu te da u posljednje vrijeme više sudjeluje u humanitarnim akcijama za potporu obrazovanju i profesiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙