FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobrotvorni koncert Zagrebačke filharmonije za Napretkove stipendiste

ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Dobrotvorni koncert za stipendiranjeučenika i studenata 3. ožujka u Koncertnoj dvorani "VatroslavaLisinskoga" priredit će Zagrebačka filharmonija (ZF) te Središnjauprava i Glavna podružnica HKD "Napredak", pod pokroviteljstvomhrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića.
ZAGREB, 1. ožujka 2005. (Hina) - Dobrotvorni koncert za stipendiranje učenika i studenata 3. ožujka u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskoga" priredit će Zagrebačka filharmonija (ZF) te Središnja uprava i Glavna podružnica HKD "Napredak", pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića.

Orkestrom Zagrebačke filharmonije, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, dirigirat će kanadski dirigent Kerry Stratton, a kao solistica nastupit će violinistica japansko-hrvatskog podrijetla Latica Honda-Rosenberg.

Na programu je Koncert za violinu i orkestar u d-molu (op. 47) Jeana Sibeliusa, Četvrta simfonija u d-molu (op. 120) Roberta Schumanna i predigra operi Moć sudbine Giuseppea Verdija.

Napredak je od 1902. stipendirao šesnaest tisuća učenika i studenata, među kojima i nobelovce Ivu Andrića i Vladimira Preloga, po kojim se zove fond, podsjetio je Franjo Topić, predsjednik Napretka, izrazivši zadovoljstvo suradnjom sa Zagrebačkom filharmonijom i time da je Velika dvorana rasprodana.

Berislav Šipuš, ravnatelj Filharmonije, izjavio je da ZF poklanja jedan koncert u sezoni Napretku kao potporu akciji školovanja, ali da također želi okupiti mlade na koncertima, budući da se glazbeni odgoj u školama sve više zanemaruje, a u medijima je sva manje ozbiljne glazbe. ZF svake godine naručuje dva glazbena djela kako bi potaknula glazbeno stvaralaštvo u Hrvatskoj, dodao je.

Stratton je dirigent i glazbeni ravnatelj Torontske filharmonije, a od 1992. i glazbeni ravnatelj australskog Umjetničkog festivala u Huntsvilleu (Onatrio). Također je voditelj Glazbenog programa Kanadskog radija.

Violinistica Latica Honda-Rosenberg, dobitnica je najviših nagrada na međunarodnim natjecanjima. Bavi se i pedagoškim radom, kao profesorica violine na Visokoj glazbenoj školi u Freiburgu te održava majstorske tečajeve u Njemačkoj, Francuskoj i Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙