FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vitamin E u većim količinama povećava opasnost od srčanog udara

CHICAGO, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Vitamin E ne sprečava srčaniudar ni rak, a u velikim količinama može biti i štetan, objavljeno jeu vodećem medicinskom časopisu.
CHICAGO, 16. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Vitamin E ne sprečava srčani udar ni rak, a u velikim količinama može biti i štetan, objavljeno je u vodećem medicinskom časopisu.

Nakon sedmogodišnje studije na tisućama pacijenata sa srčanim bolestima i dijabetesom, istraživači su otkrili da dodaci s vitaminom E ne samo da ne sprečavaju srčani udar i rak, već i povećavaju opasnost od srčanog udara.

"Osim što nije djelotvoran, otkrili smo i njegov potencijal da naškodi i zato snažno podržavamo mišljenje da dodatke s vitaminom E ne treba upotrebljavati kod bolesnika s vaskularnim bolestima ili dijabetesom", napisala je voditeljica istraživanja Eva Lonn s kanadskoga sveučilišta McMaster u Hamiltonu.

Studija je objavljena u časopisu Journal of American Medical Association (JAMA), a temelji se na podacima o 9541 pacijentu starijem od 55 godina, i ispitanom u jednom od 267 centara u kojima se u Sjevernoj Americi i Europi studija provodila.

Svi pacijenti imali su bolesti krvožilnog sustava ili dijabetes, a primali su placebo ili dnevnu dozu 400 IU vitamina E iz prirodnih izvora. Inicijalna je studija trajala nešto više od pet godina, a produžena je na još dvije godine tijekom kojih je 3994 pacijenata nastavilo sudjelovati u istraživanju, a 730 je pristalo na pasivno praćenje.

Ranije studije upućivale su na to da antioksidansi poput vitamina E mogu spriječiti oštećenje stanice i razvoj stanica raka. Osim toga, vjerovalo se da antioksidansi mogu smanjiti gomilanje kolesterola na stijenkama arterija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙