FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 120. obljetnice vodoopskrbe i odvodnje u Rijeci

RIJEKA, 23. ožujka 2005.(Hina) - U povodu Svjetskoga dana voda večerasje u Rijeci svečano obilježena 120. obljetnica gradske vodoopskrbe iodvodnje.
RIJEKA, 23. ožujka 2005.(Hina) - U povodu Svjetskoga dana voda večeras je u Rijeci svečano obilježena 120. obljetnica gradske vodoopskrbe i odvodnje.

Današnji riječki vodoopskrbni sustav sastoji se od sedam izvorišta izvrsne kakvoće i pitkosti vode, više od 800 kilometara vodovodne mreže i 32.640 vodovodnih priključaka, rekao je direktor riječkoga komunalnoga društva "Vodovoda i kanalizacije" Željko Mažar. Podsjetio je da je sustav započet izgradnjom vodospreme iznad izvorišta na svršetku kanjona Rječine i vodovodne mreže nižeg dijela Sušaka.

Na sustav javne vodoopskrbe priključeno je 99 posto Riječana, dnevna potrošnja nadmašuje 100.000 a godišnja doseže oko 20 milijuna prostornih metara vode.

Kanalizacijski se sustav sastoji od 278 kilometara mreže, a stupanj pročišćenosti otpadnih voda je 60 posto, što je razina prosjeka razvijenih zemalja OECD-a. Hrvatski prosjek pročišćenosti voda je oko 20 posto, naveo je Mažar.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel drži da je riječki vodoopskrbni sustav zbog konfiguracije tla jedan od najsloženijih, ali i najdjelotvornijih. Napomenuo je da je u protekle četiri godine mnogo uloženo u čistoću mora izgradnjom kanalizacijske mreže i središnjeg uređaja za pročišćavanje. Tako je Rijeka postala prvim gradom na Jadranu koji u potpunosti nadzire izljev otpadnih voda u more, dodao je.

Dražvni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božo Galić najavio je da će uskoro biti predstavljena Vodnogospodarska osnova Hrvatske kao temeljan dokument vodnog gospodarstva. Potkraj godine su na redu i izmjene Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva kako bi opskrbljenost vodom u Hrvatskoj sa sadašnjih 76 porasla na više od 90 posto i znatno se povećala pročišćenost otpadnih voda.

Sudionicima svečanosti obratio se i direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić.

(Hina) xdsil yjn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙