FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dan grada Požege i proslava Grgureva

POŽEGA, 11. ožujka 2005. (Hina) - Smotrom topova i postrojavanjempovijesnih postrojba Hrvatske vojske u Požegi je danas počeladvodnevna proslava Grgureva i Dana grada Požege.
POŽEGA, 11. ožujka 2005. (Hina) - Smotrom topova i postrojavanjem povijesnih postrojba Hrvatske vojske u Požegi je danas počela dvodnevna proslava Grgureva i Dana grada Požege.

Simboličnom topničkom paljbom Požežani se već tradicionalno sjećaju slavnog franjevca Luke Ibrišimoviće i pobjedonosne bitke na Sokolovcu, kad su Turci 1688. istjerani iz tih krajeva.

Zahvaljujući vinogradarima, taj se običaj očuvao sve do današnjih dana, a unazad 13 godina taj običaj brižno njeguje Društvo za očuvanje starih običaja Požege "Sveti Grgur".

Autentičnom proslavom Grgureva, kako je za današnje svečanosti postrojavanja povijesnih postrojba istaknuo predsjednik Društva Šimun Miletić, od zaborava je sačuvan dio bogate povijesti grada na Orljavi. "Grgurevo je Požežanima podsjetnik da samo zajedničkim snagama i odlučnošću mogu izgraditi bolju budućnost. Samo onaj tko poštuje svoju prošlost i tradiciju ima i budućnost, a koliko Požežani cijene svoju bogatu povijesnu baštinu, potvrđuje činjenica da i s Grgurevom Požega obilježava i svoj dan grada", rekao je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko.

Proslava Grgureva bit će nastavljena i sutra svečanim mimohodom i postrojavanjem povijesnih postrojba iz Hrvatske, Poljske i Mađarske, a zatim će nakon uobičajena otvaranja bačve vina u užem središtu grada svi otići u vinograde na Požeško gorje gdje će topničkom paljbom "istjerivati Turke" kao što su ih istjerivali stari Požežani prije više od tri stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙