FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SCG: Osuda antisemitskih grafita i plakata protiv B92

BEOGRAD,23. ožujka(Hina) - Zbog pojavljivanja antisemitskih grafita iplakata kojima se poziva na bojkot beogradskog radija B92 višestranaka i nevladinih organizacija u Srbiji zatražilo je u srijedupokretanje istrage, a osuda njihova pojavljivanja stigla je i odslužbene politike.
BEOGRAD,23. ožujka(Hina) - Zbog pojavljivanja antisemitskih grafita i plakata kojima se poziva na bojkot beogradskog radija B92 više stranaka i nevladinih organizacija u Srbiji zatražilo je u srijedu pokretanje istrage, a osuda njihova pojavljivanja stigla je i od službene politike.

Osim stranaka, pojavu plakata i grafita osudili su i predsjednik Srbije Boris Tadić, Ministarstvo vanjskih poslova i Vlada Srbije, a Demokratska omladina u srijedu je organizirala premazivanje grafita ispred Židovskog groblja u Beogradu.

"Definitivno se radi o organiziranom napadu i narastanju fašizma", ocijenio je ravnatelj radija B92 Vjeran Matić i najavio podnošenje kaznene prijave.

U Beogradu su se u utorak ujutro pojavili antisemitski grafiti i plakati na kojima se B92 označava kao židovski radio i poziva na bojkot njegova programa, a potpisala ih do sada nepoznata organizacija Nacionalni stroj.

Prema plakatu te organizacije, beogradskoj radio i tv postaji zamjera se navodno "antisrpsko djelovanje te poguban utjecaj na omladinu, podrška neovisnosti Kosova kao i širenju narkomanije, homoseksualizma i drugih bolesti sa Zapada".

Na ulazu u Židovsko groblje u Beogradu pojavio se grafit "Židovi, paraziti, van iz Srbije", "Hoćemo slobodu, a ne židovski jaram", "Srbija Srbima", uz nacrtana četiri ocila i znak jednakosti između B92 i Davidove zvijezde, dok se dan pada Miloševićeva režima, 5. listopad 2000., naziva 'židovskim'.

Predsjednik Saveza židovskih općina Srbije i Crne Gore Aca Singer je rekao da je antisemitizam u Srbiji u porastu i navodi kako će tražiti da to pitanje bude strože regulirano zakonom. Dodao je da je iznenađen skoro potpunom šutnjom srpskih intelektualaca i Srpske pravoslavne crkve na pojavu antisemitskih grafita i knjiga.

"Mogu odgovorno reći da takve stvari više štete Srbima nego nama. Nas ima toliko malo da vjerujem da nitko do onih koji su pisali grafite ne poznaje nijednog Židova", rekao je Singer i ocijenio kako će takve pojave Srbiju blamirati u očima međunarodne javnosti.

(Hina) xtman ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙