FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekogranična suradnja Bosiljeva i Črnomelja s potpredsjednicima parlamenata

BOSANCI, 22. ožujka 2005. (Hina) - Susretu o prekograničnoj suradnjislovenske općine Črnomelj i hrvatske Bosiljeva danas su u Bosancimakod Bosiljeva osim općinskih predstavnika i udrugahrvatsko-slovenskoga prijateljstva pribivali i potpredsjedniciparlamenata Đurđa Adlešić s hrvatske i Marko Pavliha sa slovenskestrane te veleposlanici dviju zemalja Mario Nobilo i Peter Bekeš.
BOSANCI, 22. ožujka 2005. (Hina) - Susretu o prekograničnoj suradnji slovenske općine Črnomelj i hrvatske Bosiljeva danas su u Bosancima kod Bosiljeva osim općinskih predstavnika i udruga hrvatsko-slovenskoga prijateljstva pribivali i potpredsjednici parlamenata Đurđa Adlešić s hrvatske i Marko Pavliha sa slovenske strane te veleposlanici dviju zemalja Mario Nobilo i Peter Bekeš.

Marko Pavliha je rekao da se "prije izbora u dvjema državama uvijek izvlače vruće teme, a za sve je bolje i korisnije baviti se s 99 posto onoga dobrog u međusobnim odnosima", a da "vruća pitanja rješavaju stručne skupine i tijela". "Dijalog je važan jer je on sam po sebi uspjeh", rekao je Pavliha.

Adlešić i Pavliha azkazali su danas prvi susret zastupnika dvaju parlamenata s obiteljima za 23. rujna ove godine u pograničnom mjestu Vinici te spust rijekom Kupom za diplomatske zborove u Zagrebu i Ljubljani u lipnju ove godine.

Kako su rekli, dogovorit će i skori posjet Svetoj Geri, odnosno Trdinovu vrhu.

Na konferenciji za novinare u Bosancima pokraj Bosiljeva Adlešić je istaknula kako je predsjednik Stjepan Mesić već telefonom potvrdio pokroviteljstvo nad rujanskim susretom parlamentaraca. Dodala je da je današnjim susretom postignuto više nego je očekivala.

Za uobičajeno dobre pogranične odnose Karlovačke županije i Bele krajine hrvatski veleposlanik u Sloveniji Mario Nobilo je rekao da to nije usamljen lokalni fenomen, jer je suradnja sa slovenskim susjedima dobra i u Međimurju i Hrvatskom zagorju.

"Upravo to državnu granicu čini mekšom, a budući da se načelo suradnje u Europskoj uniji temelji na regionalnosti, takva je suradnja jednako važna i korisna i za Sloveniju i za Hrvatsku", rekao je Nobilo.

Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Peter Bekeš rekao je da naši predci žive uz granicu 14 stoljeća i da u Europi Hrvatska i Slovenija, osim Češke i Slovačke, jedine nikada nisu ratovale.

"Zadaća je našeg naraštaja da taj veliki kapital prenesemo na naše potomke", zaključio je Bekeš.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙