FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor za manjine o ratifikaciji sporazuma sa SiCG

ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Odbor za ljudska prava podupro je danasprijedlog potvrđivanja sporazuma sa SiCG o zaštiti hrvatske manjine utoj državi te srpske i crrnogorske manjine u Hrvatskoj, no bez odjekaje prošao prijedlog vanjskog člana Odbora Sime Rajića da Saborposebnom izjavom osudi proglašenje vlade tzv. republike srpske krajineu izbjeglištvu.
ZAGREB,8. ožujka(Hina) - Odbor za ljudska prava podupro je danas prijedlog potvrđivanja sporazuma sa SiCG o zaštiti hrvatske manjine u toj državi te srpske i crrnogorske manjine u Hrvatskoj, no bez odjeka je prošao prijedlog vanjskog člana Odbora Sime Rajića da Sabor posebnom izjavom osudi proglašenje vlade tzv. republike srpske krajine u izbjeglištvu.

Rajić je ocijenio da na to u Hrvatskoj nisu primjereno reagirale državne, ali ni institucije srpske manjine.

"Ne želim biti pristaša Mesićeve ocjene da je taj događaj potpuno bez značenja, a ni Tomčeve teorije o međunarodnoj uroti, ali zabrinjava me i činjenica da međunarodna zajednica o tome šuti, iako bi imala što reći, s obzirom na ulogu koju je odigrala u događanjima početkom 90-ih", kazao je Rajić.

Odboru je, stoga, predložio da ratifikaciju sporazuma sa SiCG o zaštiti manjina veže uz donošenje izjave kojom bi Sabor osudio događanja u susjednoj državi.

S njegovim se stavom složio i vanjski član Odbora Ivan Zvonimir Čičak, kojega pak zabrinjava činjenica da članovi samoproglašene vlade tvrde da imaju podršku Srpske pravoslavne crkve, a podržavaju ih, upozorava, i Srpski radikali, najjača stranka u SiCG.

Zastupnici se, međutim, nisu osvrtali na izlaganje vanjskih, nego su pozdravili ratifikaciju predloženog sporazuma, kao jedan od instrumenata u daljnoj normalizaciji odnosa sa SiCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙