FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDR-a protiv izjednačavanja prava sudionika NOR-a i Domovinskog rata

ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Zajednica Udruga hrvatskih ratnihvojnih invalida Domovinskog rata HVIDR-a protiv je prijedlogasaborskih klubova zastupnika IDS-a i SDP-a da se izjednače pravasudionika NOR-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.
ZAGREB, 22. ožujka 2005. (Hina) - Zajednica Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata HVIDR-a protiv je prijedloga saborskih klubova zastupnika IDS-a i SDP-a da se izjednače prava sudionika NOR-a i hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

HVIDR-a uvažava antifašističke temelje zapisane i u hrvatskom Ustavu, ali isto tako ističe i da je poznata činjenica da su pod krinkom antifašizma nastali i ratni zločini koji nikada nisu sankcionirani, rekao je na današnjoj konfrenciji za novinare predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Naglasio je da će prijedlozi SDP i IDS-a naići na veliki otpor braniteljske populacije.

Sudionici NOR-a su 60 godina u potpunosti konzumirali svoja zakonska prava, dok su HRVI i hrvatski branitelji iz Domovinskog rata prošli nekoliko revizija, rekao je Đakić.

Predsjednik Izvršnog odbora HVIDRA-e Josip Periša dodao je da danas 63.712 sudionika NOR-a konzumira mirovinska prava, pa se, postavlja pitanje koliko su imali godina u trenutku odlaska u NOR. Stoga, tražimo da se prvo izvrši revizija sudionika NOR-a, a tek se nakon toga može provesti rasprava o njihovim pravima, rekao je.

Govoreći o nedavno osnovanoj udruzi invalida Domovinskog rata pod nazivom VIDDR-a Đakić je rekao da je to bio potpuni fijasko, da je osnivanju nazočilo svega 15-tak sudionika koji nisu poštovali odredbe zakona o udrugama, a sve je prošlo i bez zakonom predviđene procedure, nije svirana državna himna niti održana minuta šutnje u spomen poginulim i umrlim braniteljima iz Domovinskog rata.

Ponovio je da raskola u HVIDR-i nema, iako je toj novoj udruzi bila posvećena velika medijska pažnja.

Đakić je najavio da će o istupima predsjednika HVIDR-e Kaštela Željka Strize kojima krši statut udruge nakon Uskrsnih praznika raspravljati udrugin Sud časti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙