FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 28. veljače 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas na Hrvatskom radiju kako je umjereni realist i drži da će pregovori s EU početi kako je i planirano. Procijenio je da bi za 10-ak dana trebao biti riješen prijepor što znači "puna suradnja" Hrvatske s Haaškim sudom. Premijer Sanader je ponovo pozvao generala Antu Gotovinu da svoju optužnicu i ulogu u Domovinskom ratu rasvijetli pred Haaškim sudom. Upitan za zamrzavanje Gotovinine imovine, Sanader je potvrdio da je u Vladu stiglo pismo Državnog odvjetništva, temeljeno na Zakonu o međunarodnim restriktivnim mjerama, te da je za provedbu tog zakona formirana međuresorna skupina. Dodao je da međuresorska skupina razmišlja i o zamrzavanju mirovine generala Gotovine. Ne želeći prejudicirati ishod, osobno drži da to neće trebati učiniti.

ZAGREB - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta je, predsjedajući prvoj ovogodišnjoj sjednici Povjerenstva za pripremu turističke 2005., izjavio da pripreme za ovogodišnju turističku sezonu na svim razinama idu dobro. Kalmeta je naznačio da je realno očekivati oko 10 milijuna turista u Hrvatskoj ove godine te oko 10 milijardi američkih dolara prihoda od turizma.

ZAGREB - Glavni odbor Udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) demanitrao je napise u medijima o raskolu u toj organizaciji te da je predsjednik HVIDR-a Josip Đakić za "Jutarnji list" rekao kako general Gotovina treba svoju nevinost dokazati na sudu u Haag-u. Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša izvijestio je novinare da je Đakić na današnjoj izvanrednoj sjednici Glavnog odbora demantirao kako je to izjavio za "Jutarnji list", te da je njegov demanti izišao u današnjoj "Slobodnoj Dalmaciji" . Glavni odbor Udruge opovrgnuo je i da postoji raskol između predstavnika dalmatinskih županijskih organizacija i središnjice oko "slučaja Gotovina". Periša je iznio stav HVIDR-e da generalu Gotovini treba omogućiti da s haaškim istražiteljima razgovara u Zagrebu nakon što se povuče već jednom izmijenjena optužnica protiv njega.

SLAVONSKI BROD - Predsjednik HSP-a Anto Đapić, komentirajući danas subotnji skup splitske i zadarske Hvidre te izjavu nacionalnog predsjednika Josipa Đakića koji se ogradio od izjava sa skupa, rekao je kako je zapravo "riječ o sukobu HDZ-a s udrugama koje su mu pomogle da dođe na vlast". Đapić je danas za posjeta Slavonskom Brodu izjavio da ni udruge, posebno Hvidra, nisu imune od odgovornosti za odnos prema Domovinskom ratu, "jer jednu su politku vodile u doba dok je na vlasti bio Račan, a drugu otkad je na vlasti Sanader". Dodao je da je HSP odnos prema Haagu i Gotovini gradio svojim političkim stajalištem, a ne stajalištima udruga.

ZAGREB - Sustav zaštite pred prirodnim i drugim nesrećama, uključujući i propise o vatrogastvu, države članice Europske unije u načelu razvijaju autonomno, sukladno svojim potrebama, te ga neće biti potrebno značajnije mijenjati i usklađivati s postojećom pravnom stečevinom EU. Stoji to u odgovoru ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitarović na upit Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske vezan uz usklađivanja hrvatskog zakonodavstva, koje se odnosi na profesionalno vatrogastvo, s propisima EU.

ZAGREB - Maloprodajne cijene dizelskih goriva na Ininim benzinskim postajama od sutra, 1. ožujka, bit će veće od 4,5 do 7,8 posto, dok će maloprodajne cijene motornih benzina ostati nepromijenjene, izvijestili su danas iz Ine. Litra Eurodizela tako će se prodavati po cijeni od 6,48 kuna po litri. Dizel će stajati 6,42 kune, litra lož ulja ekstra lakog i plavog eurodizela prodavati će se po 3,86 kuna, a plavi eurodizel po 3,73 kune za litru.

PULA - Istarski župan Ivan Jakovčić danas je na konferenciji za novinare u Puli izrazio zadovoljstvo razgovorom što ga je u petak vodio s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom o projektu Jadranske euroregije. Po njegovim riječima obojica su poduprla osnivanje te euroregije jer bi se njezinim djelovanjem "ojačala uloga i ugled hrvatske države na Jadranu". Istaknuo je da su glavne zadaće članica Jadranske euroregije, koju tvore regije Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore te Albanije, zaštita Jadrana od svih onečišćivača na kopnu i moru radi održiva gospodarskog razvoja i napretka.

VARAŽDIN - Odlukom Županijskog suda u Varaždinu danas su, u ponovljenom postupku, Luka Markešić, Zdenko Radić, Zoran Maras i Ivan Orlović nepravomoćno oslobođeni optužbe za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima i civilima u rujnu 1991. godine, nakon zauzimanja bjelovarske vojarne bivše JNA. U obrazloženju presude raspravni je sudac istaknuo da tijekom postupka nije dokazano da su optuženici počinili djelo za koje ih se tereti. Četvoricu Bjelovaraca Županijski sud u Bjelovaru oslobodio je optužbe u prvom postupku u prosincu 2001. godine.

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) izvijestila je da će od sutra pristojba za RTV umjesto dosadašnjih 59 iznositi 63 kune. Ravnateljstvo HRT-a je na temelju Zakona o HRT-u i službenih podataka Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske o prosječnoj neto plaći za 2004. godinu, na svojoj današnjoj sjednici uskladilo iznos RTV pristojbe na 63 kune, s primjenom od 1. ožujka 2005. U priopćenju se podsjeća da Zakon o HRT-u visinu RTV pristojbe određuje kao 1,5 posto prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj u prošloj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙