FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael i Jordan grade kanal Crveno more-Mrtvo more

JERUZALEM, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Izrael i Jordan dogovorili susuradnju na izgradnji kanala između Crvenog i Mrtvog mora kako bispriječili isušivanje Mrtvog mora.
JERUZALEM, 7. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Izrael i Jordan dogovorili su suradnju na izgradnji kanala između Crvenog i Mrtvog mora kako bi spriječili isušivanje Mrtvog mora.

O tom su projektu u Jeruzalemu razgovarali zamjenik izraelskoga premijera Shimon Peres i jordanski ministar vanjskih poslova Hani Mulki, najviši dužnosnik kojega je službeni Aman poslao na razgovore u Izrael u gotovo četiri godine.

"Peres i Mulki dogovorili su se o suradnji na izgradnji kanala između Crvenog i Mrtvog mora kako bi se spriječila ekološka katastrofa", kaže se u izraelskom priopćenju.

Stručnjaci za ekologiju često su upozoravali da je Mrtvo more, najveća svjetska depresija i najslanije mjesto na Zemlji, u opasnosti od isušivanja jer država Jordan, Izrael i Palestinci zbog poljoprivrede skreću rijeku Jordan koja Mrtvo more hrani vodom.

U posljednjih 40 godina Mrtvo se more spustilo s 392 metra ispod razine mora na 412 metara, kaže Elias Salameh, profesor geologije na jordanskom sveučilištu. Također, do 2010. godine Mrtvo bi more tim tempom izgubilo gotovo trećinu svoje površine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙