FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O knjizi o ljubavi u povodu obljetnice smrti Ane Frank

ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - "Knjiga o ljubavi - ili kako sam srelaAnu Frank", drugi roman zagrebačke novinarke i književnice JasminkeDomaš, predstavljen je večeras u Kulturnom centru i Galeriji Shalom upovodu 60. obljetnice smrti Ane Frank.
ZAGREB, 9. ožujka 2005. (Hina) - "Knjiga o ljubavi - ili kako sam srela Anu Frank", drugi roman zagrebačke novinarke i književnice Jasminke Domaš, predstavljen je večeras u Kulturnom centru i Galeriji Shalom u povodu 60. obljetnice smrti Ane Frank.

Knjiga je veza između povijesnog i transcendentnog: u njoj ima i tradicije i kabale, kazala je autorica na večeri koju je organiziralo Hrvatsko-izraelsko društvo, priznavši da je neočekivano dobila više prostora govoriti sama o svojoj knjizi budući predstavljači nisu došli zbog bolesti.

U glazbenom dijelu programa nastupili su sopranistrica Maja Vukoja i Mario Čopor za klavirom, te kantautor Saša Kabiljo.

U romanu, čija se radnja zbiva u današnjem Amsterdamu, autorica "prati" razvoj glavne junakinje Gezelle, za koju je osobito važno imaginarno prijateljstvo s Anom Frank, kaže u pogovoru književnik David Albahari.

Ljubav se u ovom romanu sagledava kao jedna od važnih aspekata čovjekove sudbine, kao sredstvo koje može presudno utjecati na oblik sudbine, smatra David Albahari.

Autorica prati potragu glavne junakinje za preciznijim određenjem smisla života i njezino preispitivanje vlastitog odnosa prema židovstvu i židovskoj tradiciji, posvećujući osobitu pažnju mističnim učenjima poput kabale i hasidizma, kaže Albahari.

U uobičajenoj klasifikaciji riječ je o kratkom romanu, čiji se fikcionalni status može shvatiti na razne načine koji vode prema lirskoj prozi, dokumentarnom zapisu, viziji ili traktatu, a uvijek prema očitovanju erosa u najširem smislu, napisao je u pogovoru akademik Viktor Žmegač.

Krajem veljače 1945. godine Ana Frank umrla je od iscrpljenosti i tifusa u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙