FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ETA preuzela odgovornost za osam napada u siječnju i veljači

MADRID, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Baskijska separatističkaorganizacija ETA u priopćenju upućenom dnevnom listu Gari u nedjeljupreuzela je odgovornost za osam napada izvedenih u siječnju i veljačiu Španjolskoj.
MADRID, 20. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Baskijska separatistička organizacija ETA u priopćenju upućenom dnevnom listu Gari u nedjelju preuzela je odgovornost za osam napada izvedenih u siječnju i veljači u Španjolskoj.

ETA je odgovrnost preuzela za napad automobilom-bombom u kojem je 9. veljače u madridskoj poslovnoj zoni Campu de las Naciones ranjeno 42 ljudi. U priopćenju koje objavljuje dnevnik kaže se da je cilj napada bio "naštetiti gospodarskim interesima Španjolske".

Baskijska organizacija tvrdi da je počinila i bombaški napad "protiv španjolskih turističkih interesa" 30. siječnja u hotelu u Deniji, turističkom središtu nedaleko od Alicantea, u kojem je lakše ranjena jedna osoba.

ETA si pripisuje još šest napada "protiv gospodarskih interesa Španjolske".

Svi su napadi usmjereni na "političke i gospodarske dužnosnike koji potiču represiju protiv Euskal Herrije (velike Baskijske zemlje) i djeluju protiv političkog i demokratskog rješenja sukoba", kaže se u prioćenju za medije ETA-e.

U proteklih 36 godina u napadima ETA-e poginulo je više od 800 ljudi, a posljednji napad u kojem je bilo mrtvih izvela je u svibnju 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙