FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić za zajednički ulazak Hrvatske i Srbije u EU

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadićizjavio je u petak u Zagrebu da bi bilo dobro da Hrvatska i Srbijazajedno uđu u Europsku uniju.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je u petak u Zagrebu da bi bilo dobro da Hrvatska i Srbija zajedno uđu u Europsku uniju.

"Imamo zajednički interes da budemo u EU. Veća je šansa i bolje je da uđemo zajedno, a ne odvojeno", izjavio je Tadić nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Dodao je da ga veseli što je Hrvatska, "koja je korak ispred Srbije", već ušla u "proces euroatlantskih integracija".

Tadić je pozvao Mesića u posjet Srbiji i tamošnjim Hrvatima, a isto je spreman i on učiniti u Hrvatskoj.

"Srbi u Hrvatskoj trebaju pridonijeti hrvatskom društvu i državi, a to isto vrijedi i za Srbe u BiH i drugim zemljama", istaknuo je predsjednik Srbije, dodavši da se manjine istodobno trebaju boriti za svoje legitimne interese.

Tadić se zauzeo za jačanje gospodarskih veza zemalja regije, jer smatra da udružene imaju veće šanse na trećim tržištima. "Priča o Jugoslaviji je završena, no ostaju jake kulturne veze i velike gospodarske šanse", rekao je Tadić.

Tadić je ranije u petak, nakon predsjedničke inauguracije Stjepana Mesića, izjavio novinarima kako su odnosi Hrvatske i Srbije od temeljne su važnosti za budućnost regije. Dodao je da bi "izvjesne tegobe koje smo imali ostavio malo po strani" te bi "pokušao vidjeti u kojem bi pravcu mogla ići ekonomska i tehnološka suradnja, kako bi se mogla pronaći zajednička tržišta i razvijati zajednički proizvodni programi".

Naglasivši da je on veleposlanik srpske privrede u svijetu, Tadić je dodao da vidi "ogromne potencijale zajedničkog nastupa Hrvatske i Srbije na stranim tržištima jer smo mala tržišta kao pojedinačne zemlje, tehnologije nam nisu dovoljno moćne da konkuriraju drugim ekonomijama i naše su privrede komplementarne".

Prema njegovim riječima, da bi zemlje regije normalizirale odnose i uspostavile nove, potrebno je da se svi optuženici za ratne zločine nađu u Haagu.

Govoreći o mogućem suđenju 'vukovarskoj trojci' u Beogradu, Tadić je izjavio da se "svi moramo suočiti s optužbama", a srbijansko sudstvo dokazati da je sposobno raditi prema europskim standardima. Srpski predsjednik ističe kako je to "dobro za našu stabilnost i zbog povjerenja i normalizacije naših odnosa".

Na pitanje novinara što bi se moglo učiniti da se riješe neka bilateralna pitanja koja su ostala otvorena, poput razgraničenja na Dunavu, Tadić je odgovorio da je to sada tehničko pitanje. "Ja ću podržati svako ubrzanje tog procesa, svaka prepreka koja nam onemogućava snažnu ekonomsku suradnju je nešto što treba izbjeći", rekao je Tadić.

Novinare je interesiralo i pitanje Kosova u svjetlu njegova nedavnog posjeta toj pokrajini. Rješavanje tog problema je počelo, rekao je Tadić. Dva su procesa u toku: jedan je dobio veliko ubrzanje i to je proces decentralizacije, a drugi je utvrđivanje budućeg statusa Kosova i Metohije čije se ubrzanje može očekivati u lipnju ili srpnju s rokom od godinu dana, kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, taj proces ubrzava pritisak drugih zemalja koje imaju svoje snage u okviru KFOR-a i to je pritisak proračunske prirode jer one ne žele izdvajati tolika sredstva.

"Situacija je tamo vrlo osjetljiva, ali ja imam optimizma i vjere da se stvari mogu riješiti unatoč izuzetno teškim okolnostima", rekao je Tadić.

Tadić se sastao s albanskim predsjednikom Alfredom Moisiuom, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i stanju na Kosovu.

Tadić je rekao da dvije zemlje nemaju međudržavnih problema, ali postoji problem Kosova. "Kosovo i Metohija su dio Srbije i Crne Gore, no tražimo održivo rješenje koje će biti prihvatljivo svima", istaknuo je Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙