FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Odnosi Hrvatske i Srbije temelj stabilnosti regije

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Odnosi Hrvatske i Srbije od temeljnesu važnosti za budućnost regije, izjavio je u petak u Zagrebupredsjednik Srbije Boris Tadić, jedan od državnika koji su nazočilipredsjedničkoj inauguraciji Stjepana Mesića.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Odnosi Hrvatske i Srbije od temeljne su važnosti za budućnost regije, izjavio je u petak u Zagrebu predsjednik Srbije Boris Tadić, jedan od državnika koji su nazočili predsjedničkoj inauguraciji Stjepana Mesića.

"Odnosi naših zemalja od temeljne su važnosti za budućnost regije, kao što su srpsko-hrvatski odnosi bili pretpostavka stabilnosti bivše Jugoslavije tako su sada pretpostavka stabilnosti čitave regije i ja ih vidim u dobrom svjetlu", rekao je Tadić.

Kako je istaknuo, on bi "izvjesne tegobe koje smo imali ostavio malo po strani" te bi "pokušao vidjeti u kojem bi pravcu mogla ići ekonomska i tehnološka suradnja, kako bi se mogla pronaći zajednička tržišta i razvijati zajednički proizvodni programi".

Naglasivši da je on veleposlanik srpske privrede u svijetu, Tadić je dodao da vidi "ogromne potencijale zajedničkog nastupa Hrvatske i Srbije na stranim tržištima jer smo mala tržišta kao pojedinačne zemlje, tehnologije nam nisu dovoljno moćne da konkuriraju drugim ekonomijama i naše su privrede komplementarne".

Na pitanje novinara što bi se moglo učiniti da se riješe neka bilateralna pitanja koja su ostala otvorena, poput razgraničenja na Dunavu, Tadić je odgovorio: "To je sada tehničko pitanje, ja ću podržati svako ubrzanje tog procesa, svaka prepreka koja nam onemogućava snažnu ekonomsku suradnju je nešto što treba izbjeći".

Što se tiče prepuštanja suđenja 'vukovarskoj trojci' domaćim sudovima, o čemu se govorilo u posljednjih nekoliko dana, Tadić je kazao kako je on za to da se to prepusti sudu u Beogradu.

To je dobro za našu stabilnost i zbog povjerenja i normalizacije naših odnosa, kazao je srpski predsjednik.

Upitan kada bi moglo doći do njegova službenog posjeta Hrvatskoj, Tadić je odgovorio da je spreman doći već sutra. Taj je posjet neophodan jer ono što trebamo završiti što prije i trebamo završiti, dodao je.

Novinare je interesiralo i pitanje Kosova u svjetlu njegova nedavnog posjeta toj pokrajini. Rješavanje tog problema je počelo, rekao je Tadić.

Dva su procesa u toku: jedan je dobio veliko ubrzanje i to je proces decentralizacije, a drugi je utvrđivanje budućeg statusa Kosova i Metohije čije se ubrzanje može očekivati u lipnju ili srpnju s rokom od godinu dana, kazao je Tadić.

Prema njegovim riječima, taj proces ubrzava pritisak drugih zemalja koje imaju svoje snage u okviru KFOR-a i to je pritisak proračunske prirode jer one ne žele izdvajati tolika sredstva.

"Situacija je tamo vrlo osjetljiva ali ja imam optimizma i vjere da se stvari mogu riješiti unatoč izuzetno teškim okolnostima", rekao je Tadić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙