FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski klubovi, uz rezerve, podupiru dopune Zakona o Fini

ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Iako podupiru Vladin projekt "OneStop Shop", većina saborskih klubova upozorila je danas da predloženimdopunama Zakona o Financijskoj agenciji - Fini taj projekt nećezaživjeti i ostvariti svoj cilj, to jest otkloniti administrativneprepreke i ubrzati gospodarski razvoj.
ZAGREB, 18. ožujka 2005. (Hina) - Iako podupiru Vladin projekt "One Stop Shop", većina saborskih klubova upozorila je danas da predloženim dopunama Zakona o Financijskoj agenciji - Fini taj projekt neće zaživjeti i ostvariti svoj cilj, to jest otkloniti administrativne prepreke i ubrzati gospodarski razvoj.

Klubovi, naime, prigovaraju da se u predloženim dopunama ne navode konkretni poslovi koje bi Fina obavljala. Također, prozivaju Vladu da je zakazala u reformi državne uprave i izražavaju bojazan da inače dobar projekt "One Stop Shop" stoga neće ostvariti predviđene ciljeve.

Taj je projekt Vlada pokrenula prošle godine u nakani da korisnicima usluga državne uprave omogući ostvarivanje prava na jednom mjestu, u Fini, koja bi, po predloženim dopunama, bila nositelj projekta.

Fina bi za korisnike usluga državne uprave, posebno poduzetnike, pribavljala potrebne dozvole, isprave i druge dokumente potrebne za pokretanje gospodarskih aktivnosti.

"Projekt će se pretvoriti u 'Stop Stop Shop" jer treba poduzeti više mjera od ovih izmjena, mora se točno navesto da će Fina raditi 'to i to'", rekao je Pero Kovačević (HSP).

Upozorio je da građani danas postaju sve nemoćniji pred birokratskim preprekama, da su upravo te prepreke i glavni uzrok sporog gospodarskog rasta.

"Kakva nam je državna uprava govore i zakonski prijedlozi koje nam šalje u Sabor", kazao je Kovačević.

Željko Pecek (HSS) Vladu je prozvao da je obmanula poduzetnike govoreći im da će projekt "One Stop Shop" uskoro zaživjeti.

"Vladi je trebalo gotovo 490 dana da donese prvi zakon koji bi pratio taj projekt, a taj se zakon sastoji od samo tri članka, na koje je Odbor za zakonodavstvo podnio dva amandmana, što svjedoči o kvaliteti zakona", rekao je Pecek.

SDP podupire inicijativu da Fina svojim tehničkim i ljudskim resursima prati projekt, ali, po mišljenju Slavka Linića, to neće moći ako se ne provede reorganizacija državne uprave.

"Fina je ustanova koja može obaviti posao, ali državna uprava neće biti ta koja će taj posao biti sposobna kvalitetno odraditi", ocijenio je.

HDZ je, pak, uvjeren da su predložene izmjene samo korak u cjelovitoj reformi državne uprave koja će postati servis građana.

Velimir Pleša tako ističe da će projekt "One Stop Shop" rješiti administrativne zapreke, poduzetnicima uštedjeti vrijeme i novac, te otkloniti mogućnosti za korupciju i mito.

Vjeruje da će do 2007. svi korisnici usluga državne uprave administrativne poslove moći obavljati putem Interneta, a tome će, kaže, najviše pomoći Fina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙