FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G-20 zahtijeva ukidanje subvencija u bogatim zemljama

NEW DELHI, 18. ožujka 2005. (Hina/AP) - Skupina zemalja u razvoju G-20zatražila je u petak na sastanku u New Delhiju od SAD-a i europskihzemalja da u sljedećih pet godina ukinu poljoprivredne subvencije čijase vrijednost mjeri milijardama dolara.
NEW DELHI, 18. ožujka 2005. (Hina/AP) - Skupina zemalja u razvoju G-20 zatražila je u petak na sastanku u New Delhiju od SAD-a i europskih zemalja da u sljedećih pet godina ukinu poljoprivredne subvencije čija se vrijednost mjeri milijardama dolara.

G-20 je tvrdim stavom o poljoprivrednoj politici prouzročila neuspjeh globalnih pregovora o trgovini u 2003. a u nacrtu sporazuma koji bi trebao biti usvojen u subotu na sastanku u glavnom gradu Indije konstatirala je da SAD i Europa moraju ukinuti izvozne subvencije "u roku ne duljem od pet godina".

Sudionice sastanka pozvale su i ostale siromašnije zemlje da se pridruže njihovoj borbi za ispravljanje nejednakosti u svjetskoj trgovini koje su po njihovim tvrdnjama rezultat necarinskih barijera u bogatim zemljama.

Sastanak u New Delhiju sazvan je kako bi se raspravilo o "zajedničkoj strategiji i poziciji" skupine G-20 uoči novog ciklusa pregovora u okviru Svjetske trgovinske organizacije koji će biti održan u prosincu u Hong Kongu.

"U okviru priprema za ministarski sastanak u Hong Kongu krajem ove godine čeka nas ozbiljan posao", kazao je prilikom otvaranja sastanka indijski ministar trgovine Kamal Nath, najavivši da će se G-20 "fokusirati ponajprije na poljoprivredu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙