FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odlukom BiH ugroženo 17 posto hrvatskog poljoprivrednog izvoza u BiH

ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Odluka Vijeća ministara Bosne iHercegovine o privremenoj suspenziji dijelova Ugovora o slobodnojtrgovini s Hrvatskom ugrožava između 16 i 17 posto hrvatskog izvozapoljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u tu zemlju, doznaje se izMinistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
ZAGREB, 10. ožujka 2005. (Hina) - Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o privremenoj suspenziji dijelova Ugovora o slobodnoj trgovini s Hrvatskom ugrožava između 16 i 17 posto hrvatskog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u tu zemlju, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

Hrvatski izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH iznosio je 2004. godine 288 milijuna dolara, pa bi provedbom Odluke Vijeća ministara BiH na godišnjoj razini mogao biti smanjen za oko 44 milijuna dolara, kaže glasnogovornik Ministarstva Mladen Pavić.

Ministarstvo poljoprivrede zasad neće, kaže Pavić, poduzimati dodatne mjere zaštite hrvatskih izvoznika u BiH, uz današnju odluku Hrvatske vlade o upućivanju diplomatske note koja će biti uručena predstavnicima BiH u Hrvatskoj, te hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu koji će je predati BiH vlastima.

"Dodatnim mjerama sada bismo mogli nanijeti štetu prije svega našim izvoznicima i ne bismo pridonijeli rješavanju problema", kaže Pavić.

Po njegovim riječima, Ugovor o slobodnoj trgovini koji je stupio na snagu 1. travnja prošle godine, ide više u prilog BiH strani, što pokazuje smanjenje nesrazmjera između izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatsku u BiH prema bosansko-hercegovačkom izvozu tih proizvoda u Hrvatsku. Prije stupanja na snagu Ugovora o slobodnoj trgovini taj je omjer bio 1 naprema 12, a nakon primjene Ugovora smanjen je na 1 naprema 6,5 u korist Hrvatske.

Ukupni hrvatski robni izvoz u BiH u 2004. godini iznosio je 1,15 milijardi dolara i bio je za 29,3 posto veći nego u godini prije.

Istodobno je iz BiH u Hrvatsku lani uvezeno roba u vrijednosti od 348,7 milijuna dolara, što predstavlja povećanje za 50,8 posto u odnosu na 2003.

Prema Odluci Vijeća ministara BiH od 8. ožujka, suspenzija Ugovora o slobodnoj trgovini odnosi se na 23 poljoprivredno-prehrambena proizvoda, a carine bi se primjenjivale za mlijeko i mliječne proizvode, te meso i neke mesne prerađevine.

Odluku Vijeća ministara BiH, hrvatska Vlada ocijenila je diskriminirajućom, jer pogađa samo hrvatske, ne i izvoznike drugih zemalja, premda u Hrvatskoj niti za jedan od 23 proizvoda ne postoje ni proizvodne niti izvozne subvencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙