FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak 18. ožujka

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak 18. ožujka.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak 18. ožujka.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader sastat će se u petak sa zamjenicom irskoga premijera i ministricom zdravstva i dječje skrbi Mary Harney. (09,00, Vlada, Trg Sv. Marka 2, TV-snimatelji i fotoreporteri)

ZAGREB - Potpredsjednik vlade Damir Polančec sastaje se sa zamjenicom irskoga premijera i ministricom zdravstva i dječje skrbi Mary Harney. (12,00, Vlada, Trg Sv. Marka 2, izjave za medije u 12,45)

LUXEMBOURG - Neformalni sastanak ministara obrane Europske unije na kojem će se razmatrati situacija na Balkanu, razvoj vojnih kapaciteta Europske unije i borba protiv terorizma. Sastanku će nazočiti i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

SOFIJA - Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u petak će posjetiti Bugarsku kako bi s čelnicima te zemlje razgovarao o preuzetim europskim obvezama i njihovu ispunjavanju pred potpisivanje povelje o pristupanju Uniji predviđenog za 25. travnja.

Rehn u prvi službeni posjet Sofiji odlazi u važnom trenutku odnosa Europske unije i Bugarske, odnosno nakon zaključivanja pregovora o pristupu i pred potpisivanje povelje o pristupanju.

Tijekom posjeta on će se sastati s predsjednikom Georgijem Parvanovim, premijerom Simeonom Sakskoburggotskim, ministrom vanjskih poslova Solomonom Pasijem, ministricom za europska pitanja Meglenom Kunevom te drugim dužnosnicima s kojima će prije svega razgovarati o reformi pravosuđa i javne administracije.

Bugarska bi punopravna članica EU trebala postati 1. siječnja 2007.

LJUBLJANA - Srbijanski predsjednik Boris Tadić boravit će u petak u posjetu Sloveniji na poziv Dimitrija Rupela, šefa slovenske diplomacije i predsjedavajućeg OESS-a.

Tadića će pratiti i jaka gospodarska delegacija, a uz bilateralne odnose razgovarat će se o stanju u regiji i pomoći Slovenije uključivanju Srbije i Crne Gore u euroatlantske integracije, te pitanju Kosova i odnosima u srpsko-crnogorskoj državnoj zajednici.

Tadić Sloveniju posjećuje prvi put kao predsjednik Srbije, a Ljubljanu je već posjetio kao ministar obrane SCG-a.

Predsjednika Srbije primit će svi najviši slovenski dužnosnici, uključujući i premijera Janeza Janšu. Poseban naglasak dat će se jačanju gospodarske suradnje. Robna razmjena dviju bivših jugoslavenskih republika zadnjih godina opet raste, a lani je dosegla 650 milijuna američkih dolara.

TOKIO - Američka državna tajnica Condoleeza Rice u Japanu nastavlja azijsku turneju koju je počela u utorak u Indiji. U Japanu će govoriti o ulozi Azije u svijetu. Japan je među zemljama koje najviše plaćaju za UN-ove operacije u svijetu, a nema glas u Vijeću sigurnosti kao stalna članica.

Sjedinjene su Države zabrinute zbog jačanja uloge i utjecaja Kine koja je ovih dana donijela sporni zakon o sprečavanju odcjepljenja Tajvana, a zadnjih je godina raširila utjecaj u azijsko-pacifičkome području. Condoleezza Rice će u Japanu i poslije u Seulu pokušati doći do zajedničke strategije triju zemalja u vezi s pristupom Sjevernoj Koreji jer pregovori šest strana stoje od lipnja prošle godine kada Pjongjang nije odgovorio na ameriku ponudu o nabavi energije odustane li od razvoja nuklearnog oružja.

PARIZ - Francuski predsjednik Jacques Chirac sastat će se ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i španjolskim premijerom Joseom Rodriguezom Zapaterom.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Renata Tomašević

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Duška Gerić Koren

Navečer: Domagoj Janković

Tel: 385 1 4808 645

Fax: 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙