FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 2. ožujka

ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu 2. ožujka.
ZAGREB, 2. ožujka 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu 2. ožujka.

ZAGREB - Grčki premijer Kostas Karamanlis doputovat će u posjet Hrvatskoj gdje će se sastati s predsjednikom Vlade RH Ivom Sanaderom u 15.00 sati u Banskim dvorima. Nakon sastanka moguće su izjave za novinare.

Karamanlis istog dana putuje u Beograd, a u četvrtak će posjetiti Prištinu.

BRUXELLES - Drugog i završnog dana posjeta hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastat će se s belgijskim premijerom Guyem Verhofstadtom, predsjednikom Europskog parlamenta Josepom Borrellom Fontellesom, te s visokim predstavnikom za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Javierom Solanom.

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

DEN HAAG - Dvojica generala iz rata u BiH koji su se ovih dana predali Haškom sudu (ICTY), Milan Gvero i Radivoje Miletić iz vojske Republike Srpske bit će izvedeni pred suca Carmela Agiusa kako bi se izjasnili o krivnji.

Generali Gvero i Miletić optuženi su za zločine protiv čovječnosti počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici i Žepi u ljeto 1995. Oni su 1995. bili članovi glavnog stožera VRS i najbliži suradnici generala Ratka Mladića, jednog od najtraženijih bjegunaca ICTY-a optuženog za genocid prije gotovo deset godina.

Tereti ih se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, zajedno Radovanom Karadžićem, Mladićem i ostalima iz vrha VRS, s ciljem trajnog uklanjanja Bošnjaka s područja istočne Bosne. Taj je zločinački pothvat kulminirao pokoljem oko 7.800 Bošnjaka, muškaraca, zarobljenih nakon pada Srebrenice 11. srpnja 1995.

Optuženi su u četiri točke za progon na rasnoj, vjerskoj ili političkoj osnovi, ubojstva, prisilno premještanje i deportacije kao zločine protiv čovječnosti, te u jednoj točci za ubojstva kao kršenje ratnog prava i običaja.

BRUXELLES - Palestinski predsjednik Mahmud Abas trebao bi posjetiti sjedište EU-a u Bruxellesu. Predviđeno je da se Abas sastane s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barosom i povjerenicom za vanjske odnose Benitom Ferrero Waldner.

LONDON - Britanska kraljica Elizabeta proglasit će suosnivača i predsjednika Microsofta Billa Gatesa počasnim vitezom zbog njegova izvanrednog doprinosa poduzetništvu.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nenad Zlatović

Prijepodne: Srđan Baković

Poslijepodne: Darko Vlahović

Večer: Duška Gerić Koren

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙