FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovski Srbi obilježili obljetnicu ožujskog nasilja

PRIŠTINA,17.ožujka 2005.(Hina) - U srpskim sredinama na Kosovu učetvrtak je odana počast srpskim žrtvama nasilja koje se dogodilo 17.i 18. ožujka prošle godine.
PRIŠTINA,17.ožujka 2005.(Hina) - U srpskim sredinama na Kosovu u četvrtak je odana počast srpskim žrtvama nasilja koje se dogodilo 17. i 18. ožujka prošle godine.

U međuetničkim sukobima prije godinu dana poginulo je 11 Albanaca i 8 Srba, porušeno je ili oštećeno oko 900 srpskih kuća i tridesetak pravoslavnih hramova i manastira.

Obljetnica ovog događaja obilježena je vjerskim obredom u manastiru Gračanica i u hramu Sv. Dimitrija u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, paljenjem svijeća i prosvjednom šetnjom.

Okupljanja građana iskorištena su i za potpisivanje peticije kojom se od generalnog tajnika UN-a Kofija Annana zahtijeva opoziv civilnog upravitelja na Kosovu Sorena Jessena- Petersena. Srpsko narodno vijeće, inicijator potpisivanja peticije, Petersena drži odgovornim za težak položaj Srba na Kosovu.

Na mjestima gdje su se u četvrtak okupili Srbi, bile su raspoređene pojačane snage policije i KFOR-a.

Civilni upravitelj Soren Jessen-Petersen i kosovska vlada izjavili su da čine sve kako se nasilje poput prošlogodišnjeg ne bi ponovilo i kako bi se izgradilo multietničko društvo u kojem svi žive slobodno.

Za obnovu srpskih kuća kosovska vlada je prošle godine izdvojila 15 milijuna eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙