FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: I Hrvatska i Europa taoci su jednog čovjeka

ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - I Europa je postala talac samo jednogčovjeka jer slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine ne blokira samoeuropske ambicije Hrvatske nego i koči težnje Bruxellesa da nastaviproces širenja na istok, ocjenjuje se u komentaru tršćanskog IlPiccola nakon odluke ministara vanjskih poslova članica Europske unijeo odgodi pristupnih pregovora s Hrvatskom.
ZAGREB, 17. ožujka 2005. (Hina) - I Europa je postala talac samo jednog čovjeka jer slučaj odbjeglog generala Ante Gotovine ne blokira samo europske ambicije Hrvatske nego i koči težnje Bruxellesa da nastavi proces širenja na istok, ocjenjuje se u komentaru tršćanskog Il Piccola nakon odluke ministara vanjskih poslova članica Europske unije o odgodi pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Zagreb ovako riskira postati opasna 'ničija zemlja' u srcu Balkana umjesto da bude spona prema zemljama poput Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine", zemljama koje samo uključivanjem u EU mogu otkloniti "još uvijek visoki potencijal nestabilnosti i netolerancije", ocjenjuje komentator lista.

U slučaju Ante Gotovine, međutim, nastavlja komentator, postoji previše "crnih rupa", te postavlja pitanje zašto primjerice Francuska, čiji je Gotovina državljanin, nije ništa učinila da ga uhiti unatoč dojava da se nalazio na njenom teritoriju.

Isto tako, pita komentator, zašto je Hrvatska tek prije nekoliko dana zamrznula imovinu Ante Gotovine kada je to u pravilu prvi korak kada se pokušava uhvatiti nekog bjegunca.

"Ako je francusko izbjegavanje obveze teško objasniti za Hrvatsku se još može naći opravdanja", piše komentator i napominje da u trenutku objave optužnice protiv Gotovine da se tadašnja hrvatska vlada, s obzirom na okolnosti i raspoloženje koji su vladale u Hrvatskoj, pribojavala da bi Gotovinino uhićenje moglo lako dovesti do izbijanja narodnih nemira i posljedica koje se ne bi mogle nadzirati.

Ona se dakle opredijelila ne poduzimati odlučne korake i pretjerano ne nadzirati kretanje bjegunca, tumači komentator te dodaje: "Ako hrabrosti nije našao socijaldemokrat Račan možemo zamisliti neugodu HDZ-ovog premijera Ive Sanadera koji jest nastojao promijeniti kožu svoje nacionalističke stranke (...) no za kojeg bi uhićenje Gotovine predstavljalo neku vrstu izdaje cijelog političkog života".

"No ni Haški sud ne djeluje potpuno transparentno", primjećuje se u komentaru i ukazuje kako bi, ako se tvrdi da je Gotovina u Hrvatskoj, sudac trebao znati da "govoriti moraju dokazi". "Ako glavna tužiteljica tvrdi da Hrvatska ne surađuje pri hvatanju Gotovine te da, po njenim riječima, se on nalazi upravo u toj zemlji bivše Jugoslavije, zašto ona javno ne iznese dokaze tog suučesništva, pita komentator.

"Puno, previše crnih rupa, dakle, koji samo pothranjuju jednu tragičnu sumnju: Gotovina zna previše kompromitirajućih stvari, i za svoju zemlju, ali i za nekoga u Europi. Nekoga tko je, s obzirom na neuhvatljivost bjegunca, važan. I to mnogo. Bivši general je bio jedna od glavnih dobavljača oružja za Hrvatsku tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji te stoga, njegovi kontakti s tada vladajućom hercegovačkom mafijom zasigurno nisu bili samo sporadični. A prije svega je bio čovjek kojeg je Tuđman zadužio da dovrši prljav posao u srpskim krajinama u Hrvatskoj. No nemojmo zaboraviti da su u operaciji 'Oluja (...) sudjelovali i neki 'vojni savjetnici' iz SAD-a koji su dali najnapredniju elektronsku tehnologiju hrvatskim postrojbama kako bi porazile srpsku gerilu", napominje se u komentaru.

"Gotovina zasigurno nije svetac pošto ga je francusko pravosuđe ranije osuđivalo. No Gotovina zna mnogo, previše. Neugodan čovjek koji je međutim, vrlo svijestan da, osim što riskira suđenje u Haagu i mnogo godina u zatvoru, riskira i vlastiti život. Nije slučajno što je zatražio, putem svojeg odvjetnika, suđenje u Hrvatskoj. Zagreb je, pod povećalom Europe, nevoljko odbio. I sada se ponovno nalazi u balkanskom loncu. To je kazna, međutim, koja bi mogla imati i neugodne posljedice po samu Europu kojoj se ovako zaustavlja faza širenja prema Balkanu gdje neka implozija zasigurno nije samo pretpostavka političke fantastike. Jedan je cijeli kontinent, dakle, talac jednog čovjeka u bijegu", zaključuje se u komentaru tršćanskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙