FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veneto bi se mogao odcijepiti ako Hrvatska ne uđe u EU

RIM, 13. ožujka 2005. (Hina) - Talijanska regija Veneto inzistira napočetku pregovora između Hrvatske i Europske unije 17. ožujka, anjezin predsjednik Giancarlo Galan čak je izjavio da bi Veneto mogaotražiti odcjepljenje od Italije i Europe ako Hrvatska ne uđe u EU,objavili su talijanski mediji.
RIM, 13. ožujka 2005. (Hina) - Talijanska regija Veneto inzistira na početku pregovora između Hrvatske i Europske unije 17. ožujka, a njezin predsjednik Giancarlo Galan čak je izjavio da bi Veneto mogao tražiti odcjepljenje od Italije i Europe ako Hrvatska ne uđe u EU, objavili su talijanski mediji.

Talijanski listovi "Piccolo", "Corriere Veneto" i "Messaggero Veneto" objavili su u nedjelju izjavu predsjednika regije Veneta, Giancarla Galana (na slici), da bi se "Veneto mogao odcijepiti ako Hrvatska ne uđe u EU", a njegove je riječi prenijela i talijanska novinska agencija Ansa.

"Tisuću puta 'da' za ulaz Hrvatske u EU", rekao je Galan komentirajući vjerojatnu odgodu početka pregovora Hrvatske i EU.

"U EU postoje oni koji vjeruju da su više Europljani od drugih, da su demokratičniji, sposobniji i da drugima koji žele ući u Europu mogu reći 'ne'", izjavio je Galan.

"Taj 'ne' navodno je motiviran nekim užasnim događajima tijekom devedesetih godina u vrijeme dramatičnog raspada komunističke Jugoslavije. Poznato je da je taj dio Europe prepun boli zbog krvi prolivene tijekom 20. stoljeća, ali sve to nije dovoljno gospodi iz Bruxellesa koji su super Europljani", kaže Galan.

"Za njih Hrvatska nije dovoljno patila. Ako taj netko ustraje, Veneto bi mogao tražiti odcjepljenje od Italije i od Europe. Vrijeme je za rušenje ograda, mentalnih i političkih zidova. Dosta je eurozastupnika, jakih samo po neznanju", naglasio je Galan.

Predsjednik regije Friuli Venezia Giulia, Riccardo Illy, također se izjasnio za početak pregovora s Hrvatskom kako je bilo predviđeno 17. ožujka, pišu u nedjelju talijanski mediji.

Talijanski listovi također dodaju da je i talijanski premijer Silvio Berlusconi razgovarao u Rimu u Palači Chigi, sjedištu talijanske vlade, s predsjedavajućim EU, Jean-Claudeom Junckerom o početku pregovora između EU i Hrvatske. Ne iznosi se sadržaj tog razgovora, već se, na osnovu kratkog priopćenja Palače Chigi, prenosi kako su "dvojica premijera analizirala, u svjetlu sadašnje rasprave, pitanje pokretanja pregovora između EU i Hrvatske, kao i o osnovnim točkama pregovora o financijskoj perspektivi Unije za razdoblje 2007. do 2013. godine".

Prije nekoliko dana list Corriere della Sera je napisao kako talijanska diplomacija posreduje kod zemalja koje se protive sadašnjem početku pregovora s Hrvatskom kako bi pregovori ipak započeli 17. ožujka. Vjerojatno je takvo nešto što zatražio i Berlusconi, pišu talijanski mediji, tim prije što to traže i predsjednici sjeveroistočnih talijanskih regija.

Osim toga duže ostavljanje Hrvatske izvan EU znači i ostavljanje talijanske manjine u dvojakoj situaciji, jedan dio, onaj u Sloveniji, unutar je EU, a drugi dio manjine, onaj u Hrvatskoj, izvan je europskih integracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙