FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvataske.
ZAGREB, 16. ožujka 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvataske.

ZAGREB - Čelnike saborskih stranaka nije iznenadila današnja bruxelleska odluka da se odgode pristupni pregovori s Hrvatskom, ne drže je dramatičnom i poručuju da Hrvatska treba nastaviti pripreme za ulazak u EU. Većina ih nije sklona odgodu interpretirati kao neuspjeh politike premijera Ive Sanadera. Ako Bruxelles griješi prema Hrvatskoj, nema razloga da Hrvatska griješi sama prema sebi, imamo se za što pripremati, kako bi pregovori, kada do njih dođe, bili brzi i učinkoviti, smatra šef SDP-a Ivica Račan. Sam je datum početka pregovora pretjerano dramatiziran, pomalo i od strane čelnih ljudi izvršne vlasti, ističe Račan, koji odgodu ne smatra velikim neuspjehom Sanaderove Vlade. Šef HSS-a Zlatko Tomčić slaže se da Hrvatska treba nastaviti raditi kao da se ništa nije dogodilo i pokušati dobiti slijedeću priliku.

ZAGREB - Većina saborskih klubova načelno je danas podržala nakanu potpredsjednice Sabora, HSLS-ovke Đurđe Adlešić da dopunama Zakona o javnoj nabavi zajamči parlamentarni nadzor nad postupcima javne nabave i tako otkloni sumnje u malverzacije. Klubovi su, na temelju HSLS-ove inicijative, pozvali Vladu da u Sabor što prije uputi cjelovite izmjene spomenutog zakona, te njima osigura transparentnost u poslovima javne nabave. Adlešić svojim dopunama nudi dvije mogućnosti parlamentarnog nadzora: da naručitelj robe ili usluga, osim dobivene suglasnosti Vladinog Ureda za javnu nabavu, mora dobiti i suglasnost matičnog saborskog odbora, ili, da se Saboru dostavlja tromjesečno izvješće o poslovima javne nabave u proteklom razdoblju.

ZAGREB - Saborski klubovi podijelili su se danas oko potpore IDS-ovom prijedlogu da se povrat umirovljeničkog duga izvrši obveznicama, a ne, kako je propisano zakonom iz srpnja prošle godine, putem Fonda. Dok su se HSS i HSP priklonili IDS-ovu prijedlogu, ocjenjujući da Fond, u koji bi se "slile" dionice državnih poduzeća, neće zaživjeti, HDZ i HSU isticali su da će upravo na taj način, za koji tvrde da je u skladu s realnim mogućnostima države, pravično obeštetiti umirovljenike. IDS-ovac Damir Kajin prozvao je HDZ i HSU da ne kane vratiti dug umirovljenicima, tvrdeći da o tome svjedoči i neprovođenje njihova sporazuma po kojem će početkom ove godine prosječna mirovina iznositi 50 posto prosječne plaće.

ZAGREB - Saborska oporba uskratila je danas potporu Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV), a najžešće je kritike uputila na odredbu po kojoj bi devet od 11 članova DSV-a ubuduće činili suci. Stegovni postupak više ne bi vodio DSV u punom sastavu, nego tročlano stegovno vijeće, u kojemu bi sjedili suci koji su ujedno i članovi DSV-a. Produljio bi se rok za pokretanje stegovnog postupka s dvije na tri godine, a sudac kojemu je DSV izrekao stegovnu kaznu ukora ne bi smio biti imenovan u viši sud prije proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke kojom je kazna izrečena.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra će 13. sjednicu nastaviti raspravom o prijedlogu trojice SDP-ovih zastupnika da se Park prirode "Kopački rit" proglasi nacionalnim parkom. SDP-ovci Ivica Pančić, Mato Gavran i Josip Leko drže da bi se, proglasi li ga se nacionalnim parkom, biljna i životinjska raznolikost Kopačkog rita učinkovitije zaštitila od devastacije, te da bi se to povoljno odrazilo na turizam i ukupne gospodarske prilike u Baranji. Sabor bi zatim trebao raspraviti dopune Zakona o financijskoj agenciji, te izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva koje je danas skinulo zastupnički imunitet HNS-ovcu Srećku Ferenčaku. Zasjedat će i istražno povjerenstvo za riječko brodogradilište "Viktor Lenac".

ZAGREB - Liječnici u ponedjeljak, 11. travnja počinju štrajkati, odlučio je danas glavni štrajkaški odbor Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS). Sindikat je donio odluku o početku štrajka tvrdeći da poslodavac ne poštuje preuzete ugovorene obveze. Predsjednik sindikata Ivica Babić izjavio je da će rad u zdravstvenim ustanovama za vrijeme štrajka biti organiziran kao u dane vikenda, što znači da će raditi samo dežurni liječnici. Babić je najavio da će HLS u štrajk pozvati sve liječnike koji rade u mreži osnovnog zdravstvenog osiguranja, a radi se o 11.000 zaposlenih u bolnicama i domovima zdravlja.

ZAGREB - Mirovine će, počev od 1. siječnja ove godine, porasti za 2,3 posto radi njihova usklađivanja s rastom plaća u drugom polugodištu prošle godine, odlučilo je danas Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO). Za isti postotak povećana je i osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja koja iznosi 942,82 kune, te najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža, koja od 1. siječnja iznosi 45,91 kunu do 30 godina mirovinskog staža, a za svaku godinu preko toga 22,96 kune.

VARAŽDIN - Varaždinska policija privela je danas četvoricu navijača nogometnog kluba Rijeka koji su jutros, na putu na nogometnu utakmicu u Koprivnicu, okrali benzinsku postaju, pretukli prodavača i zatim skrivili prometnu nezgodu. Uhićeni su privedeni uz prijavu da su počinili kazneno djelo razbojničke krađe, priopćeno je iz Policijske uprave varaždinske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙