FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šeks: odgoda početka pregovora s EU obeshrabrila bi proeuropske snage

ZAGREB,1. ožujka(Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeksocijenio je danas da bi odgoda početka pregovora s EU obeshrabrilaproeuropske snage u Hrvatskoj.
ZAGREB,1. ožujka(Hina) - Predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks ocijenio je danas da bi odgoda početka pregovora s EU obeshrabrila proeuropske snage u Hrvatskoj.

Odgoda, s obrazloženjem, da se (datum) pomiče, jer general Ante Gotovina nije u Haagu, frustrirala bi, i u velikoj mjeri, djelovala obeshrabrujuće na sve proeuropske snage u Hrvatskoj, odgovorio je Šeks na konferenciji za novinare, upitan plaši li se radikalizacije na unutarnje-političkom planu ako pregovori ne počnu 17. ožujka.

Drži kako to ne bi bio poraz HDZ, već bi, kaže, cijela javnost u kojoj raste europskepticizam, bila time dodatno frustrirana.

Ulažu se, navodi, veliki napori da se uvjeri EU i glavnu haašku tužiteljicu da takav postupak ne bi bio korektan prema Hrvatskoj te da se prije odgode trebaju sagledati sve posljedice.

Šeks ocjenjuje da nikakvi prosvjedi, primjerice braniteljskih udruga, neće ugroziti stabilnost Vlade i njene politike.

Najavio je da će danas ili sutra predsjednicima država, vlada i parlamenata članica EU biti odaslano zajedničko pismo predsjednika države, Sabora i Vlade s odgovarajućom argumentacijom o naporima koje Hrvatska čini da bude prepoznata kao zemlja koja ispunjava sve obveze, posebice glede suradnje sa Haagom.

Podsjeća da državni aparat, sve institucije imaju jasan nalog državnog vodstva za 'slučaj Gotovina' - identificirati, otkriti, uhititi i transferirati u Haag ili utvrditi da nije u Hrvatskoj.

Unatoč svemu, predsjednik Sabora vjeruje kako Hrvatska ima dobre izglede da pregovori s EU, ipak, počnu 17. ožujka.

Dramatičnih je trenutaka bilo i u prosincu, podsjetio je Šeks.

Odbio je prozivke kako je glavni krivac što još nije imenovan Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU.

Zašto me Zlatko Tomčić proziva kad nijedna stranaka, ni pozicije, ni opozicije, još nije službeno predložila člana Odbora, pita se Šeks i priznaje' da nije lako naći zastupnike koji bi prihvatili taj vrlo odgovoran posao.

Šeks je najavio da će idući tjedan upriličiti političku raspravu povodom odgovora koje su mu nadležne institucije poslale vezano za zaključke koje su klubovi SDP-a, HSS-a i HNS-a predložili nakon revizijskog izvješće o pretvorbi i privatizaciji.

Iz tih odgovora proizilazi da postojeći zakoni ne omogućuje kazneni progon djela koja su otišla u zastaru, ali postoji mogućnost da se u sudskim postupcima čak i oduzme nezakonito stečena imovina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙