FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kardinal Scola: Ne strahujte od Turske u EU

PARIZ, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Talijanski kardinal AngeloScola, venecijanski nadbiskup i mogući nasljednik pape Ivana Pavla II,pozvao je u četvrtak Europu da ublaži svoj obrambeni stav i da ne budeu strahu zbog mogućnosti da muslimanska Turska postane članicomEuropske unije.
PARIZ, 17. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Talijanski kardinal Angelo Scola, venecijanski nadbiskup i mogući nasljednik pape Ivana Pavla II, pozvao je u četvrtak Europu da ublaži svoj obrambeni stav i da ne bude u strahu zbog mogućnosti da muslimanska Turska postane članicom Europske unije.

Pozitivan pristup kardinala Scole u suprotnosti je s prošlogodišnjom izjavom kardinala Josepha Ratzingera koji je glatko odbio ideju o turskom članstvu u EU-u. Ratzinger je na čelu Kongregacije za nauk vjere, te stoga predstavlja jednu od najvažnijih figura u pontifikatu Ivana Pavla II. Ratzinger je u kolovozu prošle godine izjavio da je Turska uvijek bila "u stalnoj suprotnosti s Europom". Prema njegovim riječima, Ankara treba tražiti svoju budućnost u savezu s muslimanskim državama prije nego li s europskim.

Kardinal Scola nije eksplicitno podržao članstvo Turske u EU-u, ali je njegovo stajalište pokazalo da crkvena hijerarhija nije ujedinjena po tom pitanju unatoč kampanji da se istaknu europski kršćanski korijeni. "Obrambeni stav, koji je često izazvan strahom, nikad se ne isplati", rekao je Scola (63) u intervjuu za francuski list Le Figaro.

Scola je nedavno u Veneciji pokrenuo list Oaza za promociju kršćansko-muslimanskog dijaloga.

"Kao kršćanin, također ne mogu zaboraviti da Turska označava i Carigrad i ekumenskog patrijarha istoka. Moja pravoslavna braća žele da se Turska pridruži Europi", rekao je Scola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙