FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Begović: Izrađena analiza projekta spajanja splitske i sisačke željezare

SISAK, 16. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Uprave sisačke Valjaonicecijevi Damir Begović izjavio je da je "izrađena tehnološka, ekonomskai tržišna analiza projekta spajanja željezara u Sisku i Splitu iosnivanja holdinga 'Cro steel koja pokazuje da je taj projektgospodarski opravdan i isplativ".
SISAK, 16. ožujka 2005. (Hina) - Predsjednik Uprave sisačke Valjaonice cijevi Damir Begović izjavio je da je "izrađena tehnološka, ekonomska i tržišna analiza projekta spajanja željezara u Sisku i Splitu i osnivanja holdinga 'Cro steel koja pokazuje da je taj projekt gospodarski opravdan i isplativ".

"Projekt se zasniva na proizvodnji od 300 tisuća tona čelika u Valjaonici u Sisku, od toga za potrebe proizvodnje bešavnih cijevi u Sisku 100 tisuća, a za proizvodnju u splitskoj Željezari 200 tisuća tona", iznio je Begović. On je na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Sisačko-moslavačke županije u Sisku naveo da je "o projektu 'Cro steela' u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i u Vladi trebalo raspravljati ovaj tjedan, ali je zbog bolesti ministra Branka Vukelića rasprava odgođena za idući tjedan".

U Valjaonici je planirana godišnja proizvodnja od 75 tisuća tona bešavnih cijevi, 100 tisuća tona zavarenih cijevi i 20 tisuća tona cijevi iz Hladne preradbe. Glavni uvjet za ostvarenje tog plana je ulaganje 15 milijuna eura u povećanje kapaciteta čeličane - rekonstrukciju elektropeći, dogradnju lonca peći i rekonstrukciju konti-lijeva - a za dovršetak investicije potreban je rok od godinu i pol dana", rekao je Begović. Naglasio je da je cijeli projekt utemeljen i financijski pokriven na toj razini proizvodnje i ulaganja te na 1350 do 1400 zaposlenika u Valjaonici cijevi i dijelu od sadašnjih 220 zaposlenika u sisačkom Remontu Caprag, te 400 zaposlenika u splitskoj Željezari".

"Sadašnje analize pokazuju da bi novi holding sadašnjeg radnog naziva 'Cro steel' imao godišnji prihod od 200 milijuna eura, da bi se iz prihoda vraćali svi sadašnji zajmovi splitske Željezare, te novi zajmovi potrebni za pokretanje proizvodnje u Sisku i povećanje proizvodnje u splitskoj Željezari", napomenuo je Begović.

Izvijestio je da je "do sada pokrenuta proizvodnja malog pilgera u Hladnoj preradbi za inozemnog partnera", da se "u tom pogonu radi u četiri smjene" i da se "sa zainteresiranim inozemnim partnerima pregovara o pokretanju proizvodnje u pogonu hladnog vučenja, u kojem će, ako se zaposle svi njegovi kapaciteti, raditi 120-ak radnika". Iznio je da je "završen remont šavnog pogona i da će proizvodnja u njemu započeti čim stigne prva dobava traka iz Željezare u Smederevu, s kojom je ugovorena nabava 1200 tona". Proizvodnja u najvažnijem pogonu sisačke Željezare, Valjaonici bešavnih cijevi, po Begovićevim riječima, zavisi od toga hoće li i kada Vlada odobriti projekt 'Cro steel' i dati mu državno jamstvo za prijeko potrebnu rekonstrukciju i modernizaciju čeličane u Sisku.

"Predlažemo i očekujemo da nam Vlada odobri državno jamstvo od oko 17 milijuna eura za Valjaonicu i splitsku Željezaru na temelju kojeg ćemo podići bankovne zajmove i financirati pokretanje proizvodnje u Sisku i povećanje proizvodnih pogona u Splitu", istaknuo je Begović. Dodao je da bi to bilo 10 posto svote državnih jamstava koje je Vlada odobrila brodarstvu.

Uprava sisačke Valjaonice, kako je naveo Begović, sve čini kako bi pronašla tržište izvan Europske unije, koja je za Hrvatsku uvela izvozne kvote za čelik. "Uspostavljeni su kontakti sa svjetskim tvrtkama koje bi željele prodavati 'Cro steelove" proizvode na svjetskom tržištu, tako da bismo mogli prodati svu proizvodnju u Sisku i Splitu", rekao je Begović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙