FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jerihon - prvi grad koji se vraća pod palestinsku kontrolu

JERIHON, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski vojnici u srijedusu se počeli povlačiti iz Jerihona, predajući sigurnosnu kontrolupalestinskim snagama u koraku koji bi trebao pomoći ponovnoj uspostavimirovnih pregovora između dviju strana.
JERIHON, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski vojnici u srijedu su se počeli povlačiti iz Jerihona, predajući sigurnosnu kontrolu palestinskim snagama u koraku koji bi trebao pomoći ponovnoj uspostavi mirovnih pregovora između dviju strana.

Donosimo osnovne podatke o biblijskome gradu Jerihonu:

- Jerihon je navodno najstariji nastanjeni grad na svijetu. Neki povjesničari vjeruju da ostaci staroga grada datiraju od prije oko 10.000 godina.

- Prema Bibliji, grad su osvojili Izraelićani, pod vodstvom Jošue. Izraelićani su okružili Jerihon i sedam dana puhali u trube dok se zidine grada nisu srušile.

- Arheolozi još uvijek raspravljaju o tome postoje li dokazi o bitci za Jerihon u vrijeme kada to naznačuje Biblija, odnosno prije oko 3.000 godina.

- Moderni Jerihon je oaza, grad u kojem živi oko 20.000 stanovnika. Oko grada nalaze se polja datulja i plantaže banana.

- Grad leži na 250 metara ispod razine mora u dolini rijeke Jordan, a udaljen je oko 40 kilometara od Jeruzalema.

- Jerihon je prvi od pet palestinskih gradova na Zapadnoj obali koji bi trebali biti predani Palestincima nakon objave o prekidu vatre na izraelsko-palestinskom summitu održanom 8. veljače.

- Jerihon, koji se ne nalazi u blizini većine izraelskih gradova, nije bio pogođen nasiljem tijekom drugog palestinskog ustanka - intifade - koji je počeo 2000. godine.

- Ekonomija grada zadobila je teške udarce budući da ga zbog izraelske blokade godinama nisu posjećivali turisti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙