FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvorođenci u Norveškoj bolje obrazovani od mlađe braće

OSLO, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Prvorođena djeca u Norveškojbolje su obrazovana, a kao odrasli su uspješniji u poslovima od mlađebraće, pokazala je norveška studija.
OSLO, 16. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Prvorođena djeca u Norveškoj bolje su obrazovana, a kao odrasli su uspješniji u poslovima od mlađe braće, pokazala je norveška studija.

"Važan je poredak rođenja, a ne nužno veličina obitelji ", kazao je profesor ekonomije Kjell Salvanes iz Norveške škole ekonomije i poslovne administracije. "Bolje je ako ste prvorođeni", dodao je.

Salvanes i dvoje kolega sa Sveučilišta Kalifornija iz Los Angelesa svoje istraživanje temelje na podacima o rođenjima u Norveškoj od 1912 .do 1975.

Otkrića će biti objavljena u znanstvenom časopisu Quarterly Journal of Economiks, kojeg izdaje sveučilište Harvard.

Znanstvenici su otkrili da mlađa braća često znaju biti lošije obrazovana od starijih zbog čega kasnije mogu raditi lošije plaćene ili čak povremene poslove. Slična pojava zabilježena je i u drugim zemljama, kažu istraživači.

Prvorođenci su također često i teži, što je dobar preduvijet za obrazovni uspjeh, kaže Salvanes.

Smatra i da su djeca koja žive sama s roditeljima sklonija intelektualnom napretku od djece u velikim obiteljima u kojima dobivaju manje roditeljske pažnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙