FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 12,30 sati
ZAGREB, 13. ožujka 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati

ZAGREB - U Vladin konačni prijedlog zakona o genetski modificiranim organizmima (GMO), koji je u saborskoj proceduri, uvrštena je odredba po kojoj će Vlada biti obvezna u pojedinim slučajevima ograničiti ili zabraniti uporabu GMO-a. Tako će Vlada, bude li nedostajalo znanstvenih podataka o mogućim razmjerima negativnih posljedica na biološku raznolikost, okoliš i zdravlje ljudi, na prijedlog ovlaštena tijela privremeno ili trajno ograničiti ili zabraniti uvoz i uporabu GMO-a, ili proizvoda koji sadrže ili potječu od GMO-a.

ZAGREB - U Splitu je jučer održana osnivačka skupština Dalmatinske liberalne stranke (DLS) na kojoj su usvojeni Statut, Program i Deklaracija stranke, a za predsjednika je izabran Ante Tešija, donedavni čelnik splitskog ogranka Liberalne stranke (LS), priopćeno je danas iz DLS-a. Skupštini je bio nazočan i saborski zastupnik Ivo Banac koji je potvrdio svoju pripadnost DLS-u, te pohvalio splitske liberale koji su se "oduprijeli prljavštini političke trgovine". DLS se zalaže za decentraliziranu Hrvatsku s Dalmacijom kao jedinstvenom povijesnom regijom.

VUKOVAR - U nazočnosti velikog broja vjernika, tijekom prijepodnevnog misnog slavlja koje je u vukovarskoj župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatko Špehar, upriličena je svečana predaja orgulja koje je toj crkvi darovala Hrvatska kulturna zajednica iz Švicarske. Svečanost je uveličao zbor "Splitski liječnici pjevači" uz koje je pjevao i vukovarski crkveni zbor sv. Cecilija dok je na orguljama svirao maestro Ivan Matarić, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske kulturne zajednice iz Švicarske.

ZAGREB - Tlo u Hrvatskoj stalno se pomiče i godišnje "prevali" najviše 1,5 centimetara, tvrde stručnjaci i napominju da je riječ tek o "osrednjoj geodinamičkoj aktivnosti tla". Veći dio Hrvatske pomiče se prema sjeveru, odnosno sjeverozapadu, što je posljedica kretanja velikih cjelina u Zemljinoj kori, tzv. tektonskih ploča. Te općepoznate geološke činjenice potvrđene su dvjema serijama odvojenih geodetskih mjerenja hrvatskih stručnjaka preko modernih satelitskih sustava (GPS). Najveća kretanja zabilježili smo kod Dubrovnika, 1,5 cm na godinu, i takva geodinamika tla prisutna je duž cijelog Jadranakazao je dr. Eduard Prelogović, profesor s Rudarsko-geološkog i naftnog fakulteta u Zagrebu. Drugo najaktivnije područje u Hrvatskoj je šire zagrebačko područje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙