FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Odluka o zamrzavanju Gotovinine imovine došla "prekasno"

PARIZ, 14. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Glavna tužiteljica Međunarodnogkaznenog suda u Den Haagu (ICTY) Carla del Ponte izjavila je uponedjeljak nakon razgovora s francuskim predsjednikom JacquesomChiracom da odluka Zagreba o zamrzavanju imovine odbjeglog hrvatskoggenerala Ante Gotovine stiže "prekasno".
PARIZ, 14. ožujka 2005. (Hina/AFP) - Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu (ICTY) Carla del Ponte izjavila je u ponedjeljak nakon razgovora s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom da odluka Zagreba o zamrzavanju imovine odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine stiže "prekasno".

"To je vrlo dobro, ali je sada prekasno. Trebali su to učiniti prije nekoliko godina" ili "prošle godine kada je formirana nova hrvatska Vlada", rekla je Del Ponte nakon razgovora sa Chiracom, prenosi agencija AFP.

Rekla je i kako "zamrzavanje imovine ne služi gotovo ničemu", jer bjegunci "ne drže novce u švicarskoj banci. Žive od novca koji se svakodnevno prikuplja i koji se daje na ruke".

Početak pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju planiran za 17. ožujka mogao bi biti odgođen ako Bruxelles ocijeni da Zagreb, koji nije predao generala Gotovinu, ne surađuje u potpunosti s Haškim sudom.

Predsjednik Chirac je pak podsjetio da "što se tiče Francuske, Unija može preuzeti obvezu o početku pregovora čim Vijeće potvrdi punu suradnju Hrvatske s Haškim sudom", izjavio je glasnogovornik Elizejske palače Jerome Bonnafont, dodavši da "Francuska ponovno izražava potporu radu Suda, kao i naporima da se uhvate odbjegli optuženici".

Predsjednik Chirac s "velikim zanimanjem prati naše probleme i doista nam može pomoći", rekla je Del Ponte.

"Hoću Gotovinu i jako sam zahvalna Europskoj uniji na njezinoj potpori, jer bez njezine pomoći bilo bi ih teško uhvatiti, a čekam ih svu trojicu", dodala je glavna tužiteljica imenujući hrvatskog generala i aludirajući na dvojicu bivših vođa bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙