FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina: premijer najavio reformu sustava smrtne kazne

PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina, za koju se vjeruje daizvršava najviše smrtnih kazni na svijetu, neće odustati od smrtnekazne, ali će reformirati sustav i tako osigurati da se kazneprimjenjuju pravednije, najavio je u ponedjeljak kineski premijer.
PEKING, 14. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Kina, za koju se vjeruje da izvršava najviše smrtnih kazni na svijetu, neće odustati od smrtne kazne, ali će reformirati sustav i tako osigurati da se kazne primjenjuju pravednije, najavio je u ponedjeljak kineski premijer.

"Kina reformira svoj pravosudni sustav, uključujući i pravo na preispitivanje smrtne kazne sve do Vrhovnog suda. No, u skladu s našim nacionalnim prilikama, nećemo ukinuti smrtnu kaznu", izjavio je premijer Wen Jiabao na konferenciji za novinare.

"Ono što činimo je uspostava učinkovitog sustava u Kini koji će osigurati promišljenost i pravdu u određivanju smrtnih kazni", dodao je.

Kineska vlada prikriva točan broj smaknutih svake godine, ali organizacije za ljudska prava tvrde da se ta brojka godišnje kreće od pet do dvanaest tisuća, više nego u bilo kojoj drugoj državi.

Vrhovni narodni sud još je početkom 1980-ih ukinuo pravo na završno preispitivanje u slučajevima kada je presuđena smrtna kazna, ali stručnjaci tvrde da državno vodstvo razmatra kako vratititi to pravo i tako pomoći regulaciji izvršenja smrtne kazne.

Procjenjuje se da bi se na taj način brzo mogao smanjiti broj smrtnih kazni za 30 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙