FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske vlasti istražuju CIA-u

WASHINGTON, 13. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Vlasti u nekim europskimzemljama istražuju agente CIA-e zbog kršenja lokalnih zakona jer suhvatali i privodili navodne osumnjičene teroriste na europskom tlu iodvodili ih u druge zemlje gdje su podvrgnuti mučenju, piše WashingtonPost u nedjelju.
WASHINGTON, 13. ožujka 2005. (Hina/Reuters) - Vlasti u nekim europskim zemljama istražuju agente CIA-e zbog kršenja lokalnih zakona jer su hvatali i privodili navodne osumnjičene teroriste na europskom tlu i odvodili ih u druge zemlje gdje su podvrgnuti mučenju, piše Washington Post u nedjelju.

CIA inače izvodi takve operacije "izručenja" uz pomoć ili blagoslov lokalnih obavještajnih službi, no vlasti u Italiji, Njemačkoj i Švedskoj istražuju predstavlja li takva praksa kršenje lokalnog suvereniteta i prava čovjeka, dodaje Washington Post.

CIA pojedinosti vezane uz te slučajeve drži tajnom, ali se brani da je ta sporna praksa učinkovit i legalan način spriječavanja terorizma, dodaje list.

Administracija američkog predsjednika Georgea W. Busha dobila je potporu za takve operacije od vlada koje su prije kritizirane za nepoštivanje prava čovjeka, među kojima su Egipat, Jordan i Pakistan, gdje su uhvaćeni odvođeni na ispitivanja.

Vlasti nekih europskih zemalja suočene su u istrazi s mnogo pravnih i praktičnih prepreka za podizanje optužbi protiv američkih agenata, poput pitanja zaštite diplomatskim imunitetom ili otkrivanja njihovog identiteta.

No, kako piše Washington Post tužitelji u Italiji i Njemačkoj ne odbacuju mogućnost podizanja kriminalnih optužbi protiv američkih agenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙