FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: trodnevni seminar Parlamentarne skupštine NATO-a

DUBROVNIK, 12. ožujka 2005. (Hina) - U dubrovačkom hotelu Excelsiordanas je počeo Rose Roth seminar koji po drugi put u posljednje četirigodine u Dubrovniku organiziraju Hrvatski sabor i Parlamentarnaskupština NATO-a.
DUBROVNIK, 12. ožujka 2005. (Hina) - U dubrovačkom hotelu Excelsior danas je počeo Rose Roth seminar koji po drugi put u posljednje četiri godine u Dubrovniku organiziraju Hrvatski sabor i Parlamentarna skupština NATO-a.

Trodnevni seminar s temom "Ususret euroatlantskim integracijama: napredak i izazovi u jugoistočnoj Europi" okupio je oko 150 sudionika, parlamentarce iz EU-a i predstavnike NATO-a, među kojima je i predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Pier Lellouche.

Skup je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić koji je istaknuo da Hrvatska u vanjskoj, sigurnosnoj i unutarnjoj politici dosljedno i transparentno ističe svoje strateške prioritete - ulazak u EU i NATO, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, regionalna suradnja i suradnja s demokratskim zemljama svijeta u cilju osiguranja stabilnosti u cijeloj regiji.

"U približavanju Sjevernoatlantskom savezu Hrvatska je u posljednje vrijeme učinila velike korake u procesu prilagođavanja standardima NATO-a na političkom, ekonomskom, zakonodavnom, obrambenom i sigurnosnom području", kazao je Bebić.

Hrvatska se nalazi u trećem ciklusu Akcijskog plana za članstvo, dodao je Bebić, s ambicijom da do slijedećeg summita NATO-a ili na njemu, najvjerojatnije 2006. godine, dobije pozivnicu za početak pregovora o ulasku u Savez.

Voditelj hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić rekao je da je hrvatska lider suradnje poznate pod nazivom "Jadranska povelja" u kojoj su još Albanija i Makedonija uz potporu SAD-a. To je još jedan oblik suradnje koji se u punoj mjeri afirmirao jer su tri države učinile vidan napredak u prilagodbi i transformaciji obrambenog i sigurnosnog sektora.

Na skupu će se raspravljati o vojnim odnosima između NATO-a i Jugoistočne Europe, reformi sustava obrane u tom dijelu svijeta kao i o proširenju NATO-a i Jadranskoj povelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙